Spondylodese L5-S1 operatie

Botten, rug, spieren etc
suus1
Hero Member
Hero Member
Berichten: 750
Lid geworden op: 10 jul 2012, 20:01

13 mar 2014, 21:33

jeetje gert wat een domper
het blijft een persoonlijke keuze maar ik zou zelf mogelijk toch overwegen via voorzijde?
ik ben heel erg tevreden met dr rasschaert
wat een rare toestand van croese zeg
het is waarschijnlijk gewoonweg ook pech maar er zijn toch best aantal met blijvende klachten en revisies zoals herma tineke jij die geopereerd zijn bij croese wel bizar dat die 2 dagen terug afspraak maakt en nu afgezegd worden zonder duidelijke redenen
ikzelf zou zoiets hebben dat ik alles geprobeerd wil hebben maar snap ook dat je er wel even genoeg van hebt aangezien je ook geen garantie hebt dat er dan wel botgroei plaats vind.
Gebruikersavatar
hempie
Hero Member
Hero Member
Berichten: 740
Lid geworden op: 17 aug 2009, 15:41

13 mar 2014, 21:45

Ha Gert,

wat fijn om weer eens van je te horen !!
Vervelend dat het nog steeds niet goed met je gaat ......

Gatsie..mogelijk weer een operatie , maar ja .. geen botgroei , dan komt dat na een volgende operatie toch ook niet ?

Wat een raar verhaal van Croese zeg , héél bizar .....

Groetjes Herma
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

13 mar 2014, 22:30

Hoi,

Ik heb met Dr Rasschaert zeker gesproken over welke mogelijkheden hij nog zag om mijn toestand te verbeteren en hij was daar heel duidelijk over. Een nieuwe ingreep zou volgens hem geen echte beterschap meer brengen.

Volgens hem komt het nog voor dat er bij bepaalde patienten geen botgroei is en daar is niet steeds een medische reden voor te vinden. Er zou ook niet zoiets bestaan als een wondermiddeltje om botgroei te stimuleren. Volgens hem heeft het voor een volwassen persoon dan ook weinig zin om extra calcium in te nemen. Dat is prima tegen botontkalking, maar het stimuleert geen botgroei. Enkel zoveel mogelijk bewegen is de boodschap.

Ik moet er nog eens heel goed over nadenken of ik nog een nieuwe ingreep zal laten uitvoeren. Vooral omdat ik ook op gebied van pijn eigenlijk geen verschil voelde voor en na de revisie operatie. Samen met de overtuiging van Dr Rasschaert dat een nieuwe ingreep waarschijnlijk niet veel verschil zal maken, heb ik eerder een neiging om dit niet meer te laten doen, maar een definitieve beslissing heb ik hierover nog niet genomen.
MHT
Hero Member
Hero Member
Berichten: 1793
Lid geworden op: 07 aug 2012, 16:18

14 mar 2014, 11:11

Jeetje, wat een verschrikkelijke domper. Heeft het er ook mee te maken dat je na de operatie zo weinig mocht doen? Misschien kun je een vragen bij een vereniging voor osteoporose wat je nog zelf zou kunnen doen.
Krijgt dokter Croese dan geen vervanger?
Ik wens je sterkte toe.
Gebruikersavatar
Friezin
Hero Member
Hero Member
Berichten: 977
Lid geworden op: 02 jul 2011, 13:39

14 mar 2014, 11:26

Jeetje Gert, ja daar sta je dan :err: Vermoedelijk FBBS en ook je eigen arts die ergens ineens niet meer werkt. Heb je nog contact gehad om te vragen waarom en of hij ergens anders nog wel consulten doet, vind het een erg vreemd verhaal.

En dat je geen botaangroei hebt, ja daar kan hij ook weinig aan doen. Over het algemeen staat hij goed bekend.En elke arts hoe goed ook, heeft patiënten bij wie het resultaat helaas niet zo is als verwacht en gewenst. Weet er alles van..................

Moeilijk om een keuze te maken. Als ik naar mijn eigen situatie kijk weet ik niet of ik in jouw situatie nog een operatie zou overwegen. Als het niet beter wordt, kan het alleen maar slechter worden. Hoe vaker een operatie in hetzelfde ruggebied hoe zwakker je rug wordt en meer kans op littekenweefsel wat ook weer voor de nodige klachten zorgt.
Pffffffffffffffffffff moeilijk hoor.

Heel veel sterkte en succes !!!
Alex66
Newbie
Newbie
Berichten: 11
Lid geworden op: 09 mar 2014, 22:22

14 mar 2014, 11:26

[QUOTE=Gert;131979]Hoi,
Volgens hem komt het nog voor dat er bij bepaalde patienten geen botgroei is en daar is niet steeds een medische reden voor te vinden.
[/QUOTE]

Heeft iemand onderzoek gedaan aan de redenen over mislukt van botgroei?
Uit mijn ervaring, misschien mag je ook zelf opzoeken als de artsen hebben geen opties meer.
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

14 mar 2014, 13:10

Hoi,

In Klina is nog een tweede neurochirurg, namelijk Dr. Goedseels en die zou de patiënten van Dr. Croese overnemen indien gewenst. Ik ga dus zeker een afspraak maken met deze arts en informeren wat zijn visie is op mijn situatie. Dr. Croese had me maandag nog een voorschrift gegeven voor een nieuwe CT-scan, dus die ga ik zeker laten maken en voor de resultaten kan ik dan bij Dr. Goedseels terecht. Deze staat echter pas gepland voor einde mei, want anders zitten de scans een beetje te snel achter elkaar.

Wat het niet aanmaken van bot betreft kan men niet echt zeggen wat de reden hiervoor is. Mijn bloedwaarden geven een normaal niveau van calcium en vitamine D aan dus in principe zou dit geen probleem mogen zijn, maar helaas denk mijn lichaam daar anders over. :wub:

@Friezin,
Tja, maandag was ik nog bij hem en deed hij alsof er niets aan de hand was. Dinsdag heb ik dan een nieuwe afspraak gemaakt en was er nog steeds niets aan de hand en op donderdag krijg ik dan die brief van het ziekenhuis die woensdag verstuurd werd. Het is inderdaad een heel vreemde wending op zo'n korte tijdspanne. Ik heb sinds maandag nog geen contact gehad met hem.
Blotevoetenstamper

15 mar 2014, 15:17

Inderdaad een apart verhaal, het stoppen van consultaties dr. Croese in het Klina. Toch blijf ik erbij dat hij mij altijd goed heeft geholpen, echt naar mij luisterde en toen ik voor een neurostimulator ging na zijn doorverwijzing en terecht kwam in het AZ Nikolaas, werd daar door de neurochirurg Van der Planken gezegd dat Croese een perfect staaltje vakwerk had geleverd: spondylodese L4-L5-S1! Het was prima vastgezet, daar lag het ook niet aan.

Vind het dan ook niet kunnen Desie dat je hier neerzet dat Croese geen goede chirurg is. Bij mijn weten ben jij ook nooit door hem geopereerd en kun je daar ook geen mening over hebben.
Wat ook de reden is van zijn vertrek bij het Klina, ik vind het een geweldige arts.
Tineke
Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

15 mar 2014, 15:34

Tineke,

Je heb mij nooit horen zeggen dat dr Croese geen goede chirurg is...
Waar haal je dat in gods naam vandaan?
Ook met mij andere hier op het forum heb ik mijn bedenkingen hierover dat ie plots weg is maar geen goede chirurg?
Ook ik ben onder behandeling geweest bij hem hoor.
siobhan
Full Member
Full Member
Berichten: 124
Lid geworden op: 14 jun 2011, 21:09

15 mar 2014, 16:46

Hoi gert,
Na een herniaoperatie, l5s1, volgde er nog een spondylodese operatie via de buik. Ook ik had geen, of te weinig botaangroei.
Hoe zoiets kan wisten ze in de maartenskliniek ook niet te vertellen. Heb vroeger een pols en later wat vingers gebroken maar dat is goed genezen.
Ze hebben het nivo nog een keer vastgezet nu via de rug. Dit heeft mij eigenlijk niet verbeterd, elke operatie geeft weer littekenweefsel, heb nu een neurostimulator en neem oxycontin in.
Tijdens de laatste operatie bleek dat mn bot matig van kwaliteit was, later heb ik een botscan gehad en bleek ik osteoporose te hebben, daar neem ik bisfosfonaten voor in.
Met het opkrikken van de wervels om de cage er tussen te zetten tijdens de spondylodese via de buik, heb ik zenuwschade opgelopen de zenuwbanen zijn teveel uitgerekt.
Ik wil je niet ontmoedigen maar denk goed na, via de buik opereren is nog zwaarder en als het resultaat zeker beter zou zijn was het het overwegen waard maar het kan ook anders lopen.
Ik wens je veel sterkte toe met je beslissing!
Groetjes siobhan
Dotje
Newbie
Newbie
Berichten: 5
Lid geworden op: 08 jul 2014, 20:10

10 jul 2014, 18:27

Hoi allemaal,

heerlijk om hier te lezen dat ik niet de enige ben die problemen na een operatie ervaart. Twee weken geleden ben ik geopereerd en gister terug geweest in de Maartenskliniek, want ik heb zo'n zenuwpijn. Blijkt dat er het eea is gebeurd tijdens de operatie. Mijn tussenwervelschijf was zo goed als weg dus hebben ze met de spouwtang de ruimte moeten oprekken. Hier is was fout gegaan. Heeft iemand hier ervaring mee, dat het misschien weer goed komt? Siobhan? Van jou al wat gelezen.....
Lig in bed te typen, kan niet goed zitten zonder veel pijn, dus van mij nog geen lang verhaal, misschien later, wanneer ik wat reacties heb ontvangen??

Groetjes en iedereen sterkte!!!
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

04 dec 2014, 12:17

Hallo iedereen,

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik hier aanwezig was. Er is intussen een hele boel veranderd. Ik kreeg enkele dagen geleden nog een berichtje van Miriam (MHT), dus tijd om hier nog een een update te plaatsen.

Er was dus volgens Dr. Croese sprake van heel weinig botaangroei waar de wervels vastgezet waren en hierdoor zou een derde operatie zich opdringen, maar deze keer via de buik i.p.v. via de rug zodat er via de voorzijde extra bot zou kunnen geplaatst worden. Daar ik hier echt geen zin meer in had ging ik voor een tweede opinie in het UZ Antwerpen, bij Dr. Rasschaert en die bevestigde eigenlijk het hele verhaal, met dat verschil dat hij een derde operatie niet echt nuttig vond omdat er volgens hem niet echt beterschap te verwachten viel van deze nieuwe operatie en hij raadde me dus aan om me met de situatie te verzoenen. :confused:

NEt op dat moment kreeg ik de melding dat Dr. Croese geen consultaties meer zou doen in ziekenhuis Klina te Brasschaat. Ik heb toen een consultatie aangevraagd bij de tweede neurochirurg aldaar en die bevestigde ook dat er niet heel veel botgroei te bespreuren viel, maar volgens hem wel genoeg om zeker geen nieuwe operatie uit te voeren. Er was volgens hem zelfs voldoende botgroei om met een revalidatieprogramma te starten onder begeleiding van een revalidatiearts in Klina zelf. Dit is een programma dat bestaat uit 36 sessies (2 sessies per week) en elke sessie duurt ongeveer 2 uur. Tijdens die sessies doe je cardio training op een hometrainer en op een loopband (5 a 6 km/h). Er komen ook oefeningen op de grond bij en op een bal en in een verder stadium moet je ook de rug-en buikspieren trainen op toestellen die verbonden zijn met een computer en waarbij de weerstand bij elke sessie verhoogd wordt. Gedurende dit programma moet je ook op gesprek bij een psycholoog en ergotherapeuten.

Ik ben half juli ongeveer gestart met dit programma en half november was mijn laatste sessie. Ik moet zeggen dat ze hier wonderen met me gedaan hebben. Ik kon vooraf mijn eigen schoenen niet aandoen en dat lukt nu weer min of meer. Ook de pijn, die bij mij voornamelijk in het SI gewricht zat is voor een groot deel verdwenen. Voor de start van het programma moest ik bijna elk uur weer gaan liggen en nu, na het programma, kan ik bijna een hele dag verder zonder te moeten gaan liggen. Pijnstillers neem ik momenteel niet meer omdat de pijn die er nog zit wel draagbaar is zonder deze medicijnen.

Voor mij is dit dus wel een positief verhaal geweest. Natuurlijk pijnvrij zal ik nooit worden en ik zal ook nooit meer alle dingen kunnen doen die ik voor mijn operaties nog wel kon doen, maar ik ben al heel blij met hoe ik me nu voel. Het zal alleen een kwestie zijn van regelmatig de oefeningen te herhalen om een achteruitgang zoveel mogelijk te vermijden.

Er is intussen geen nieuwe scan gemaakt na het programma, dus ik weet niet hoever het op dit moment staat met de botvorming. Volgens de revalidatiearts moest ik geen nieuwe afspraak meer maken bij de neurochirurg, tenzij de pijn terug de kop op steekt natuurlijk.

Zo, nu zijn jullie weer een beetje op de hoogte van mijn situatie.

Groetjes.
Gebruikersavatar
hempie
Hero Member
Hero Member
Berichten: 740
Lid geworden op: 17 aug 2009, 15:41

04 dec 2014, 22:01

Wat fijn om weer eens van je te horen Gert !!

Geweldig dat het revaidatie traject je goed geholpen heeft !!

En inderdaad , we moten ons verzoenen met hetgene wat we kunnen , meer zal er niet in zitten !

Groetjes Herma
Gebruikersavatar
Friezin
Hero Member
Hero Member
Berichten: 977
Lid geworden op: 02 jul 2011, 13:39

05 dec 2014, 12:15

Hallo Gert,

Grappig dacht van de week nog, hoe zou het nu met Gert zijn..

Fijn dat revalidatie jouw nog zo'n stuk op weg heeft geholpen, ook ik heb er de 1e keer en nu dan een OLK (onvoldoende lichamelijk verklaarbare klachten ) weer heel veel baat bij een revalidatietraject. Mijn situatie na rugoperatie 2 en herstel duralekkage operatie leek halverwege dit jaar nogal hopeloos en ik leek af te stevenen op arbeidsongeschiktheid..... Nu ziet de situatie er alweer een stuk beter uit. Ook ik zal moeten accepteren dat ik niet meer alles kan en dat ik altijd rekening met mijn "gevoelige "rug moet houden (zo noemen ze het nu) Opereren maakt lang niet altijd alles beter!
Ook heb ik enorm veel baat bij dry neelding gehad, ook iets waar lang niet elke fysio en arts het belang van inzien!!

Fijn dat je je draai weer enigszins hebt kunnen oppakken en gelukkig dat de situatie wel verbeterd is, ook al kan je niet alles meer als voorheen.

Rug problemen en operaties blijft een penibel iets, je hoort zo vaak dat mensen er klachten aan over houden. Oefenen en vooral rekening houden met onze grenzen tbv de rug zullen vanaf nu altijd een onderdeel van ons leven zijn, of we willen of niet.
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

06 dec 2014, 21:07

Hallo,

Ik ben hier lange tijd niet meer online geweest en ben spijtig genoeg niet meer helemaal mee met jullie situatie. Wel goed te horen dat het inmiddels dan toch weer iets beter met je gaat Friezin. Van jou Herma weet ik ook dat je maar verder bleef sukkelen, dus ik hoop dat er voor jou intussen ook weer beterschap gekomen is.

Wat ik nog kan vertellen is, dat ik inmiddels met pensioen ben gestuurd wegens mijn rugproblemen. Ik ben 3 maal voor een medische commissie moeten verschijnen, met telkens 6 maanden tussen elke commissie en bij de derde keer vonden ze dat het herstel te lang op zich liet wachten. Die beslissing viel in mei en is ingegaan vanaf 1 augustus. Het revalidatietraject was in mei nog niet gestart en die commissie moest toen beslissen of ik meteen weer aan het werk kon gaan. Omdat het toen echt niet mogelijk was, konden ze niet anders meer dan overgaan tot een pensionering. Wel spijtig, want ik deed mijn werk heel graag, had toffe collega's maar vooral, het was veel te vroeg. Ik ben nog maar 49 hé. Het is natuurlijk wel zo, dat ik ook niet zeker weet dat ik weer voltijds zou kunnen werken, want thuis zitten of weer dagelijks de files trotseren en voltijds werken is natuurlijk nog een wereld van verschil.

Groetjes
Plaats reactie