Spondylodese L5-S1 operatie

Botten, rug, spieren etc
Gebruikersavatar
Friezin
Hero Member
Hero Member
Berichten: 977
Lid geworden op: 02 jul 2011, 13:39

04 jul 2013, 13:49

Hallo Gert,

Jeetje nog steeds niet voldoende botgroei. Al die dingen die jij opnoemde heb ik ook gedaan bij mijn spondylodese. Met melkproduckten zelfs de zure melkprodukten zoveel mogelijk gegeten aangezien ik ergens een keer gelezen had dat dat het beste was.

En wat meer kan je nu ook nog doen dan je nu al doet om de botaangroei te bevorderen?
De één heeft te weinig botgroei en een andere , zoals ik , een te goede botgroei.

Ik zou inderdaad eens verder kijken hoe je de botaangroei kan bevorderen zoals Miriam zegt.

Succes en sterkte !

Gr.E
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

04 jul 2013, 17:45

Hoi Ellen,

Bedankt voor je reactie ook hoor. Ik ga zeker verdere mogelijkheden eens bekijken, want zou anders ook niet weten wat ik nog meer zou kunnen doen om de botgroei te bevorderen.

In elk geval ook voor jou nog veel sterkte, want ik lees dat het bij jou ook niet helemaal ok zit.

Groetjes,
Gert.
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

28 sep 2013, 21:01

Hallo iedereen,

Na lange tijd nog eens een kleine update van mijn situatie. Ik kom af en toe wel eens kijken om een beetje bij te blijven met de situatie van de meesten onder ons hier en ik zie dat velen toch wat blijven sukkelen met de rug en alles wat daar in de buurt ligt.

Zo ook bij mij. Bij de vorige update liet ik al weten dat ik af en toe pijn had in het bekkengewricht. Niets om me zorgen over te maken volgens Croese. Intussen is de pijn alleen maar toegenomen en lijkt het of men er af en toe even een mes in steekt. Mensen zo'n pijn. Ik probeer die pijn wat te verminderen door mijn houding wat aan te passen, maar ja, dat is natuurlijk ook niet de oplossing.

Volgens Croese heeft dit alles te maken met het feit dat de wervels mogelijk nog niet volledig aan elkaar gegroeid zijn. Ik maak namelijk heel slecht nieuw bot aan en omdat er dus nog wat beweging in zit zou dit de pijn verklaren. Ik heb daar toch mijn twijfels over.

Ook het feit dat ik totaal niet kan bukken maakt me zorgen, maar ook dat komt volgens Croese in orde wanneer de wervels goed aan elkaar staan. Volgens mij echter lijkt het of mijn rugspieren aan de rechterkant vastzitten en dat ik daardoor niet kan bukken. Mogelijk dus door littekenweefsel of zo. Ik kan bijvoorbeeld geen kousen en schoenen met veters zelf aandoen. Dat moet mijn vrouw bij me doen. Als ik rechtop sta en ik probeer voorover te buigen raak ik maximum een 15 cm voorover en dan voel ik mijn rugspieren aan de rechterkant "trekken" van aan de onderrug tot boven in de rug. Aan de linkerkant voel ik dit niet dus daar lijkt me dat wel in orde.

Om iets op te rapen moet ik dus steeds op mijn knieën gaan zitten en dan een beetje schuin hangen tot ik met mijn handen aan de grond kan. Het gevolg is dat ik nu ook regelmatig met twee pijnlijke knieën zit :mad:

Op een stoel zitten lukt me sinds kort redelijk, met een speciaal kussen waar achteraan een uitsparing is, waardoor er geen druk op de onderste wervels komt, maar ook dat hou ik niet zo heel lang vol. Als ik dan zit moet ik wel mooi rechtop tegen de leuning zitten en om te eten moet ik dan weer op het puntje van de stoel gaan zitten, weeral omdat ik dus mijn rug niet kan plooien om voorover te komen op de stoel.

In november mag ik pas een nieuwe ct-scan laten maken om te kijken of de wervels intussen aan elkaar staan. Dat is dan 9 maanden na de revisie van de spondylodese. Hopelijk is het nu ok, want na de eerste operatie bleek toen ook na 9 maanden dat er niet voldoende botvorming was.

In elk geval ben ik wel van plan om een tweede opinie te gaan zoeken ivm de pijn in het bekkengewricht en het feit dat ik totaal niet kan bukken, want dat is volgens mij toch iets dat niet zomaar zal verdwijnen als de wervels goed aan elkaar staan.

Zo hiermee zijn jullie weer een beetje op de hoogte van de situatie, waar ook voor mij nog steeds geen einde van de tunnel in zicht is.

Groetjes,
Gert
Gebruikersavatar
hempie
Hero Member
Hero Member
Berichten: 740
Lid geworden op: 17 aug 2009, 15:41

28 sep 2013, 21:12

Fijn weer eens van je te horen Gert !!

Jammer om te lezen dat het nog helemaal niet goed met je gaat , jammer ....

Weet je al waar je een second opinion laat doen ??

Helaas is het resultaat bij mij ook niet zoals ik gehoopt had , ik ga het traject voor neurostiumulatie in !!

Sterkte verder ,

Groetjes Herma
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

28 sep 2013, 21:21

Hoi Herma,

Ja ik heb jou situatie een beetje kunnen volgen, maar als je al een tijdje geen deel uitmaakt van de discussie is het soms moeilijk om weer in te vallen :biggrin:

Normaal gezien ga ik een afspraak maken in het UZ Antwerpen, maar ik wacht even af tot ik de resultaten van de cd-scan heb, want anders gaan ze die daar ook weer opnieuw laten maken natuurlijk.

Gert
suus1
Hero Member
Hero Member
Berichten: 750
Lid geworden op: 10 jul 2012, 20:01

28 sep 2013, 21:44

hoi gert
wat balen zeg zijn ongeveer tegelijk geopereerd met heel ander resultaat
Ik zou zeker ricky rasschaert aanbevelen van het uza, die loopt ook voorop met nieuwe technieken zoals de plaatsing van de hydrolift dat was voor mij reden de spondy door hem uit te laten voeren.
Hij doet ook niet moielijk met onderzoeken doordat hij een ct botscan liet maken was duidelijk dat ik aan beide zijde een ontsteking had hier in nederland zat het tussen me oren
Gebruikersavatar
Friezin
Hero Member
Hero Member
Berichten: 977
Lid geworden op: 02 jul 2011, 13:39

28 sep 2013, 23:30

Hallo Gert,

Fijn om weer even wat van je te horen , helaas is het niet heel goed nieuws.

Jeetje hier schrik ik toch wel een beetje van.
Je bent nu zo, n 18 maanden onderweg en zoals ik lees kan je eigenlijk nog niet veel.
Je hebt toch ook al die tijd geen fysio gehad of ondertussen wel?

Pffffffff nog geen goede botaangroei waarschijnlijk. Ja wat kan je daar nu nog aan doen dan? Een second opion kan natuurlijk nooit geen kwaad en geeft jou misschien een beetje rust. Want je wilt toch graag wat licht aan het einde van de tunnel

Maarja nu nog niet kunnen bukken en maar net aan even kunnen zitten ...........
Weet even iet wat ik er verder over moet zeggn behalve sterkte.

Gr.E
MHT
Hero Member
Hero Member
Berichten: 1793
Lid geworden op: 07 aug 2012, 16:18

28 sep 2013, 23:31

Jeetje gert. Heb regelmatig aan je gedacht. Geen nieuws is goed nieuws.....wat balen voor jou. Ik snap dat je graag een stapje verder wil. Is er ook al eens een fysio of ergo bij je thuis geweest om te kijken of je misschien andere bewegingen kunt aanleren, of dat zij een vermoeden hebben waarom het nog zo loopt?
Ik wens je veel sterkte.
Pijn slurpt energie, helaas. Ik hoop dat je snel wat meer te weten kunt kijken. Maar fijn dat er een up-date van je was!
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

29 sep 2013, 08:56

Hoi,

Ik kan inderdaad niet al te veel doen. Ik probeer wel om wat dingen te doen die niet kunnen blijven liggen, maar steeds loop je tegen de beperkingen aan.

Fysio is er nog niet aan te pas gekomen. Croese is daar tegen. Die zegt dat het weinig tot niets aan de situatie zou veranderen en mijn huisarts die trekt zijn handen daarvan af, want die zegt, je bent in behandeling bij een specialist, dus wie ben ik om daar tegenin te gaan, dus een doorverwijzing krijg ik voorlopig niet.

Ik had ook nog gevraagd wat ik nog meer kon doen om eventuele botaangroei te stimuleren, maar eigenlijk deed ik al meer dan genoeg, namelijk extra melkproducten gebruiken, extra vitaminen, calcium tabletten in combinatie met vitamine D, enz... dus nog iets anders zou weinig meer bijdragen. Als je lichaam het niet wil, dan helpt het ook allemaal niet zo veel.

Ik moet wel zeggen dat fietsen vrij aardig lukt, maar natuurlijk ook niet voor lange tijd, maar even de krant gaan halen met de fiets lukt wel en zo ben ik toch af en toe wat in beweging.

@Suus:
Ja ik had ook al Dr Rasschaert in gedachten in het UZA. Heb er inderdaad al veel goeds van gehoord.

Groetjes
MHT
Hero Member
Hero Member
Berichten: 1793
Lid geworden op: 07 aug 2012, 16:18

29 sep 2013, 12:27

W at zul jij genieten op die fiets!
De fysio hoeft je ook geen oefeningen te geven maar kan wel kijken of alles soepel voelt. Croese moet ook de verwijzing geven voor fysio of mag je deze zelf bellen?
Er zit nog veel tussen volop oefenen en wat jij nu mag. Lijkt me heel moeilijk!
Blotevoetenstamper

29 sep 2013, 18:41

Hoi Gert,
Ik denk inderdaad dat er bij de een wel een goede botgroei mogelijk is en bij een ander minder of bij weer iemand anders totaal geen botgroei. Ik denk ook niet dat een specialist dat vooraf kan inschatten. Alleen hopen dat er goede botgroei plaats vindt. Ik ben in St. Niklaas voor pijnbestrijding en ben daar ook bij Dr. D. Van der Planken geweest (neurochirurg, die het werk van Croese als perfect bestempelde), hij houdt spreekuur in Brasschaat ook, op zijn privé adres meen ik. Anders als je daarvoor kiest even googelen. Croese verwees mij door omdat hij daar weet dat er een perfect gespecialiseerd team is voor pijnbestrijding.
Is ook een prima ziekenhuis het AZ Nikolaas. Ik hoop toch dat er in november duidelijkheid komt voor jou wat er aan de hand is.
Groetjes, Tineke
Pucktybusan
Full Member
Full Member
Berichten: 102
Lid geworden op: 15 sep 2013, 17:03

29 sep 2013, 21:45

Hallo Gert,

Ik miste jou ook al een poos op het forum. Jammer dat jij niet veel meer op geknapt bent.
Jij hebt geduld genoeg getoond.

Weten zij ook hoe komt dat er zo weinig botgroei is?

Bij mij zit er links een schroef los, maar er is wel botgroei. Ik heb echter sinds een paar dagen weer in mn hele onderrug pijn. Speciaal ...rechts. Huisarts adviseert mij om naar de neurochirurg te gaan. Kan ik ma. 7-10 terecht.
Op zich is de bedoeling dat de schroef eruit gaat.

Doe je voorzichtig met fietsen!

Veel sterkte, Puck
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

30 sep 2013, 10:58

[QUOTE=MHT;128435]W at zul jij genieten op die fiets!
De fysio hoeft je ook geen oefeningen te geven maar kan wel kijken of alles soepel voelt. Croese moet ook de verwijzing geven voor fysio of mag je deze zelf bellen?
Er zit nog veel tussen volop oefenen en wat jij nu mag. Lijkt me heel moeilijk![/QUOTE]

Het is zeker fijn om af en toe even met de fiets buiten te kunnen. Ik moet enkel opletten dat ik niet teveel putten meeneem tijdens de rit :laugh: maar verder lukt het wel. Ik moet wel op een damesfiets rijden omdat je daar toch rechter zit dan op een herenfiets.

Om naar de fysio te gaan moet Croese of een andere dokter steeds een doorverwijzing geven, anders doet het ziekenfonds moeilijk.

[QUOTE=Blotevoetenstamper;128459]Hoi Gert,
Ik denk inderdaad dat er bij de een wel een goede botgroei mogelijk is en bij een ander minder of bij weer iemand anders totaal geen botgroei. Ik denk ook niet dat een specialist dat vooraf kan inschatten. Alleen hopen dat er goede botgroei plaats vindt. Ik ben in St. Niklaas voor pijnbestrijding en ben daar ook bij Dr. D. Van der Planken geweest (neurochirurg, die het werk van Croese als perfect bestempelde), hij houdt spreekuur in Brasschaat ook, op zijn privé adres meen ik. Anders als je daarvoor kiest even googelen. Croese verwees mij door omdat hij daar weet dat er een perfect gespecialiseerd team is voor pijnbestrijding.
Is ook een prima ziekenhuis het AZ Nikolaas. Ik hoop toch dat er in november duidelijkheid komt voor jou wat er aan de hand is.
Groetjes, Tineke[/QUOTE]

De artsen kunnen inderdaad vooraf niet inschatten of je genoeg botgroei zal hebben. Ik heb voordien ook nooit iets gebroken van arm of been, dus ik had vooraf ook totaal geen idee of dit een probleem zou worden. Anders kon je al een beetje inschatten of een breuk goed aan elkaar groeide of niet.

Ik ga die naam van die dokter ook zeker onthouden en meenemen naar mijn huisarts wanneer ik voor die nieuwe opinie ga. Volgens Croese is op de laatste ct-scan ook te zien dat technisch alles in orde is, dus hij had ook niets anders kunnen doen dan wat hij tot nu toe gedaan heeft. Ik geloof hem daar zeker ook in hoor, maar dan moet er wel een oorzaak gevonden worden waarom ik zoveel pijn blijf houden en waarom ik totaal niets kan bukken en met zijn uitleg dat het allemaal wel in orde komt ben ik niet meer tevreden na 1,5 jaar.

[QUOTE=Pucktybusan;128464]
Weten zij ook hoe komt dat er zo weinig botgroei is?

Bij mij zit er links een schroef los, maar er is wel botgroei. Ik heb echter sinds een paar dagen weer in mn hele onderrug pijn. Speciaal ...rechts. Huisarts adviseert mij om naar de neurochirurg te gaan. Kan ik ma. 7-10 terecht.
Op zich is de bedoeling dat de schroef eruit gaat.

Doe je voorzichtig met fietsen!

Veel sterkte, Puck[/QUOTE]

Zoals ik al zei maakt de ene persoon meer bot aan dan iemand anders en ik denk niet dat ze meteen een reden kennen waarom dat in mijn geval niet zo goed wil lukken. Ik rook niet, eet gezonde voeding, nam de extra vitaminen op aanraden van Croese enz... dus volgens hem kan ik gewoon niets meer doen en de rest moet mijn lichaam doen.

Vervelend dat je nu met die losse schroef zit. Hopelijk kom je op 7/10 wat meer te weten wat de oorzaak is van die pijn rechts. Hopelijk hangt het toch samen met die losse schroef links.

Ik kijk wel uit tijdens het fietsen hoor, geen zorgen. Het is bijna een dagelijks ritje dus ik weet intussen elk putje dat ik moet ontwijken liggen. :laugh:

Groetjes en sterkte aan iedereen.
Gert.
Gert
Full Member
Full Member
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 apr 2012, 20:08
Contacteer:

13 mar 2014, 20:28

Hoi iedereen,

Hier zijn we nog eens een keer na heel lange tijd afwezigheid hier.

Mijn toestand is eigenlijk onveranderd sinds laatste keer. Intussen werd ik door een medische commissie op mijn werk aangemaand om voor een tweede opinie te gaan omdat alles wel veel te lang blijft duren.

Eerst ging ik nog op consultatie bij Dr Croese en die liet me in november weten dat, indien de toestand niet zou veranderen binnen de vier maanden, hij een nieuwe ingreep zou overwegen. Intussen zou ik veel meer moeten bewegen om de aangroei van bot te stimuleren. Het probleem bij mij is dus dat nu, twee jaar na een eerste operatie en een jaar na de revisie, er nog steeds geen botgroei is tussen L5 en S1.

Inmiddels ben ik dan ook voor een tweede opinie gegaan in UZ Antwerpen bij Dr Rasschaert. Ook hier op het forum welbekend denk ik. Na het bekijken van eerdere scan resultaten en operatieverslagen heeft hij dan nog een botscan laten uitvoeren. Zijn bevindingen waren dat de twee eerdere operaties goed uitgevoerd waren, maar dat het wegblijven van botgroei inderdaad een probleem is.

Eventueel zou een nieuwe ingreep kunnen plaatsvinden. Enerzijds opnieuw via de rug zoals bij de eerste twee operaties, anderzijds via de buik om op die manier langs de voorkant extra bot toe te voegen om de botgroei te stimuleren. Hij was er echter niet van overtuigd dat een nieuwe operatie een goed resultaat zou geven en hij raadde een nieuwe operatie dan ook af. Hij zei dat ik me beter zou proberente verzoenen met de situatie. De woorden Failed Back Surgery Syndrom (FBSS) zijn dan ook gevallen.

Voorbije maandag ben ik dan ook weer bij Dr Croese op consultatie geweest om te horen welke ingreep hij in gedachten had. Voorlopig heeft hij nog niets beslist en wil hij op de resultaten van een nieuwe ct-scan wachten.

Nu komt het. Maandag dus bij Croese geweest, dinsdag een afspraak gemaakt voor een ct-scan en een nieuwe afspraak op dezelfde dag voor een nieuwe consultatie bij Croese. Vandaag donderdag, dus twee dagen nadat ik een afspraak maakte bij Croese, krijg ik een brief van ziekenhuis Klina met de melding dat Dr Croese om persoonlijke redenen geen consultaties meer doet in Klina Brasschaat en dat de gemaakte afspraken dus niet meer kunnen doorgaan.

Daar sta je dan hé.
Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

13 mar 2014, 20:46

Jeetje zeg dat is even een domper.

Er moet toch wel een rede voor zijn dat dr Croese dit besloten heeft.
Eerlijk gezegd heb ik mijn bedenkingen erover.
Al een tijdje moet ik zeggen niet dat het geen goede chirurg is maar toch.

Tja....maar wat nu en hoe verder?

Uit eigen ervaring weet ik dat dr Rasschaert een hele goeie chirurg is en altijd overleg heb met zijn team.
Daarin zit ook prof Maas die het hoofd van de chirurgie is.
Een zeer bekwaamde chirurg.
Misschien kan je nog eens op consult gaan bij Rasschaert en vragen of er idd geen andere optie is? waarom er geen botgroei is? misschien weet prof Maas een optie? ik zou het gewoon vragen als ik jou was.

Aan de andere kant denk ik dat die de uitspraak FBSS ook niet zomaar verteld.

He moeilijk weer en jij zit er maar weer mee.
Ik wens je heel veel sterkte met je besluit.
Daar heb je ook niet veel aan maar meer kan ik niet zeggen ik hoop voor je dat er een goed besluit genomen gaat worden Gert.

Gr Desie
Plaats reactie