ziektewet in de WIA

Stel uw vraag aan het UWV Webcare team
Plaats reactie
PieterM
Newbie
Newbie
Berichten: 21
Lid geworden op: 08 nov 2016, 09:48

24 nov 2020, 11:06

Hallo medeforumleden,

Heb een vraag, ben onlangs in de ziektewet terechtgekomen terwijl ik een WIA uitkering heb. Ben voor 78% afgekeurd en ontvang inmiddels een LAU. Heb een baantje van 12 uur gevonden en verdien net iets meer dan de voorgeschreven 50% van mijn restverdiencapaciteit.
Normaal is het toch zo, dat als je werkt, je 70% moet inleveren van het verdiende loon en 30% mag je houden bovenop je uitkering (werken loont). met andere worden verdien je meer lever je meer in en verdien je minder gaat je uitkering weer omhoog. Mits je maar aan je verplichting van je restverdiencapaciteit voldoet.

Nu echter in de ziektewet ontvang ik 70% van dat 12 uur baantje en dat ontvangt mijn werkgever van het UWV omdat ik een no- risck polis heb. Maar ik wordt nu niet aangevuld bij mijn Wia uitkering? maar kom nu wel ineens 30% tekort.

Wie kan mij daar iets over vertellen?

groetjes PieterM
PieterM
Newbie
Newbie
Berichten: 21
Lid geworden op: 08 nov 2016, 09:48

25 jan 2021, 14:38

Hallo Medeforumleden,

Hier weer even een bericht over het UWV en mijn vraag. Heb bericht gehad nadat ik toch maar weer de telefoon heb moeten pakken. Het is zo dat ik niet aangevuld wordt vanuit de WIA want zij handteren de inkomsten die ik had, voordat ik ziek werd. En daar houden ze rekening mee het WIA voorschot bedrag.

Zij krijgen iedere drie maanden van de belastingdienst de cijfers door wat ik verdiend heb en zouden dat normaliter verrekenen, echter nu niet omdat ik een ziektewet uitkering krijg. En daar zit de bottelnek, die ontvangt mijn werkgever via de zogenaamde no-risck polis 70% en betaald deze dan ook uit aan mij.

Eigenlijk raar ze kunnen toch zien dat ik geen vol salaris ontvangen heb werkgever?

Dus krijg ik 30% minder loon. en wordt niet aangevuld door de WIA.

Leuk hé werken loont, maar je moet niet ziek worden.

Groetrjes Pieter
PieterM
Newbie
Newbie
Berichten: 21
Lid geworden op: 08 nov 2016, 09:48

17 mar 2021, 20:16

Hallo Medeforumleden,

Hier weer een update aangaande ziektewet en UWV. heb bezwaar gemaakt op de beslissing dat ik een ziektewet uitkering krijg die minder is dan mijn oorspronkelijke wia uitkering en werkinkomsten.
Echter omdat ik te laat was met bezwaar maken. (mede door het herseninfarct) en de veronderstelling dat het verrekend zou worden met de driemaandelijks toetsing bij de belastingdienst. en dit ook te horen kreeg bij telefonisch uitleg.
Overkomt mij nu dit. Uw bezwaar wordt niet in behandeling genomen omdat u te laat bent en de genoemde omstandigheden (herseninfarct) zijn niet van dien aard dat wij hier rekening mee kunnen ne mogen houden wettelijk. Uw partner, vrouw had uw kunnen helpen met uw beslissing en bezwaar.
Nou ja!.

Het wordt nog erger!
Navraag omdat ik mij per 1 oktober had ziek gemeld bij het UWV en werkgever en om een herkeuring had gevraagd heb ik januari om de status gevraagd hoe of het zit met de herkeuring, mede op advies van arbo-dienst werkgever. UWV kon mij melden dat er op het ogenblik geen verzekerings artsen beschikbaar zijn om dit te doen. U hoort van ons .

Nu maart 2021 telefoontje gehad dat bezwaar onafhankelijk is verklaart en mijn herkeuring kan nog maanden duren.? einde bericht.
Oktober a.s. als dit zo doorgaat krijg ik dus mijn 1e jaar keuring opnieuw? op naar 104 weken ziektewet.

tot zover
Pieter
PieterM
Newbie
Newbie
Berichten: 21
Lid geworden op: 08 nov 2016, 09:48

02 jul 2021, 12:59

Hallo Medeforumleden,

Hier weer even een update. wacht nog steeds op de herkeuring vanaf 1 oktober 2020. inmiddels weer gebeld maar geen uitsluitsel wanneer, dus bij 1e jaarskeuring dan maar in oktober a.s.
gr. Pieter
socrates
Full Member
Full Member
Berichten: 249
Lid geworden op: 30 okt 2016, 09:31

10 jul 2021, 04:55

Volgens mij moet iemand na 42 weken ziektewet gekeurd worden. Indien UWV daarmee te laat is kun dat aan hen melden. Ze henne dan 2 weken de tijd om alsnog een beslssiisng te nemen en daarna heb je recht op een dwangsom. OOk kan je na de wtee weken in beroep gaan bij de rechtbank. Dast betekent dat de rechtbank het ebroep versneld gaat behandelen en dat UWV een extra dwangsom kan krijgen van zo'n 100 Euro per dag. (na afloop van de eigen dwangsom).

https://www.uwv.nl/particulieren/overig ... beslissing
Plaats reactie