Chronisch ziek of gehandicapt?Wanneer krijgt u wat

Problemen,vragen met betrekking op deze onderwerpen kun je hier kwijt.Ook vindt je hier het laatste nieuws over deze onderwerpen.
Gesloten
Gebruikersavatar
Prinses
Hero Member
Hero Member
Berichten: 2518
Lid geworden op: 28 sep 2008, 06:58

02 apr 2010, 20:51

Bent u chronisch ziek of gehandicapt? Dan kunt u een algemene tegemoetkoming krijgen in de meerkosten die u maakt. Dit regelt de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). De hoogte van de algemene tegemoetkoming is afhankelijk van uw leeftijd, de zorg die u ontvangt en of u thuis woont of in een zorginstelling. U hoeft niets te doen om een tegemoetkoming te ontvangen. Het bedrag waar u recht op hebt wordt automatisch op uw rekening bijgeschreven. Verder biedt de Wtcg een korting op de eigen bijdrage die u betaalt voor de AWBZ of de Wmo, en hebben ouderen en arbeidsongeschikten recht op een financi?le compensatie. En ten slotte kunt u specifieke zorgkosten aftrekken bij uw belastingaangifte.

In 2010 zijn er vier momenten wanneer u een bedrag kunt verwachten. Wanneer krijgt u wat?

april 2010:
Heeft u in 2009 een eigen bijdrage betaald voor AWBZ zorg zonder verblijf of zorg in het kader van de Wmo? Dan heeft u recht op een korting op de eigen bijdrage. De korting over 2009 ontvangt u in ??n keer achteraf in april 2010. Vanaf 2010 wordt de korting meteen verrekend op de factuur.

april - juni 2010:
Heeft u voor 1 april 2010 aangifte gedaan bij de belastingdienst? Dan kunt u v??r 1 juli 2010 bericht ontvangen over de aanslag inkomstenbelasting 2009, inclusief de aftrek van specifieke zorgkosten.

juli - september 2010:
Bent u arbeidsongeschikt? Dan ontvangt u de jaarlijkse tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten van het UWV, mits u aan de voorwaarden voldoet.

november ? december 2010:
Bent u chronisch ziek of gehandicapt? Dan ontvangt u in de periode november-decem ber 2010 de algemene tegemoetkoming over 2009, mits u aan de voorwaarden voldoet.

Meer informatie:
Meer informatie over de Wtcg en de daarbij geldende voorwaarden kunt u vinden op Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten | Rijksoverheid.nl
Afbeelding
Gesloten