Overstappen zorgverzekeraar loont: 7 bespaartips

Problemen,vragen met betrekking op deze onderwerpen kun je hier kwijt.Ook vindt je hier het laatste nieuws over deze onderwerpen.
Gesloten
Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

13 nov 2012, 16:09

Prijsverschillen tussen zorgverzekeraars zijn groter dan veel mensen denken.
Door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar kun je zo honderden euro's besparen.
Waar moet je op letten?

1. Wees op tijd

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering kan niet altijd. Je oude verzekering moet je opzeggen voor 31 december 2012. Vervolgens moet je voor 1 februari 2013 een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Meldt dit wel expliciet bij de nieuwe verzekeraar. Wacht wel tot het laatste moment met overstappen, want kleinere maatschappijen wachten zo lang mogelijk met het bekend maken van hun premies. Zo kunnen ze nog scherper prijzen dan hun concurrentie. Zij hebben tot 19 november om de premie voor 2013 vast te stellen. Let op: een basiszorgverzekering is verplicht. Wie op 1 februari geen zorgverzekering heeft afgesloten, kan een boete krijgen.

2. Vergelijk de polissen goed

Pas de zorgverzekering aan op je zorgwensen. Heb je bijvoorbeeld wel echt een aanvullende tandartsverzekering nodig? Bedenk wel dat de kosten van een basistandpolis vaak niet opwegen tegen de kosten van twee tandartsbezoeken.

3. Kijk naar eigen risico

De kosten van een basiszorgverzekering verschillen per persoonlijke situatie en zorgverzekeraar. Als je denkt dat je het komende jaar weinig medische kosten zal maken, is het bijvoorbeeld mogelijk het vrijwillige eigen risico te verhogen. Volgend jaar bedraagt het wettelijk verplicht eigen risico 350 euro. Bij een vrijwillige verhoging van het eigen risico met 500 euro, kan het voordeel oplopen tot 300 euro op jaarbasis. Nadeel van het verhogen van het eigen risico is natuurlijk dat als je onverhoopt toch veel zorg nodig hebt, je alsnog duurder uit kunt zijn.

Niet alle zorg valt onder het verplichte eigen risico. Je betaalt geen eigen risico voor

De huisarts.
Verloskundige zorg en kraamzorg.
Nationale bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek.
De griepprik voor risicogroepen.
Zorg die je aanvullende verzekering vergoedt.

4. Overweeg een internetverzekering

Veel verzekeraars hebben naast hun gewone zorgverzekering ook een internetverzekering. Hiermee bespaar je jaarlijks ongeveer honderd euro. Bij een internetverzekering verloopt de communicatie vrijwel alleen via internet, dus bijvoorbeeld via een chatfunctie of de mail. Ook kun je bij een internetverzekering medicijnen vaak alleen via het internet bestellen. De dekking van elke basisverzekering is hetzelfde, want deze is bepaald door de overheid.

5. Collectief is vaak goedkoper

Het is vaak goedkoper om een zorgverzekering af te sluiten via je werkgever. Dat kan zomaar 10 procent schelen. Toch blijft gelden: de kosten van een zorgverzekering verschillen per persoonlijke situatie en zorgverzekeraar: vergelijken dus.

6. Bekijk vergelijkingswebsites

Er zijn veel websites waar de prijzen met van de zorgverzekering met elkaar vergeleken kunnen worden. Neem Zorgkiezer.nl, Independer.nl of Verzekeringssite.nl. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft ook een site gemaakt waar verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergeleken kunnen worden: www.kiesbeter.nl/www.kiesbeter.nl%3c/link>>. Het is aan te raden verschillende vergelijkingssites te bekijken, het aanbod kan per site verschillen.

7. Onderzoek wat het je oplevert

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzocht de prijsverschillen tussen verzekeraars vorige maand. Prijsverschillen blijken veel groter te zijn dan mensen denken. Overstappen naar een andere basiszorgverkering levert een gemiddelde Nederlander 103 euro per jaar. Stellen en gezinnen kunnen zelfs gemiddeld tot 206 euro per jaar besparen.

Bron: Rtl nieuws.nl
Gesloten