Verschillende vormen van Diabetes

Alle onderwerpen over ziekten vind je hier.
Gesloten
Gebruikersavatar
Invisible
Hero Member
Hero Member
Berichten: 2646
Lid geworden op: 09 feb 2007, 16:28
Contacteer:

03 jan 2009, 22:49

Diabetes type 2
Net als bij de andere soorten diabetes, kan het lichaam bij diabetes type 2 de bloedsuikerspiegel niet meer goed in balans houden.
Dat komt bij diabetes type 2 doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het is ongevoelig geworden voor insuline. Dat heet officieel 'insulineresistentie'.
Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Daarnaast zijn de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld.

Behandeling van diabetes type 2
Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
Er zijn tabletten die de alvleesklier aanzetten tot het aanmaken van meer insuline. Er zijn ook tabletten die het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline. Verder schrijft de arts vaak ook medicijnen voor om cholesterol en bloeddruk te verlagen. Dat verkleint de kans op hart- en vaatziekten enorm.
Vroeger kregen vooral mensen die ouder waren dan zestig diabetes type 2. Daarom sprak men wel van 'ouderdomssuiker'. Maar dat woord is helaas achterhaald, want diabetes type 2 komt tegenwoordig ook vaak bij jongere mensen voor. Zelfs bij kinderen.

Diabetes type 1
Iemand met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Zonder insuline kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet normaal houden en kan die gevaarlijk hoog oplopen.
Diabetes type 1 ontstaat meestal in korte tijd en over het algemeen bij mensen onder de dertig jaar. Daarom heette diabetes type 1 vroeger ook wel 'jeugddiabetes'. Maar we weten nu dat je het op alle leeftijden nog kunt krijgen.

De behandeling van diabetes type 1
Mensen met diabetes type 1 moeten zichzelf insuline inspuiten, meestal een paar keer per dag. Er zijn ook insulinepompjes die geleidelijk insuline afgeven.
Er gebeurt veel onderzoek naar manieren om diabetes type 1 te genezen. Het Diabetes Fonds besteedt daar veel geld aan. Denk aan transplantatie van donoreilandjes, maar ook aan 'heropvoeden' van het afweersysteem.

Zwangerschapsdiabetes
E?n op de twintig zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Dat is een tijdelijke vorm van diabetes die kan ontstaan na de 24e week van de zwangerschap.
Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van de hormonen die worden aangemaakt tijdens de zwangerschap. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline.
Met insuline houdt het lichaam de bloedsuiker in balans. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan. Dat vangt de tijdelijke verminderde ongevoeligheid voor insuline op. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of niet voldoende, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog wordt.

De behandeling van zwangerschapsdiabetes
De behandeling gebeurt meestal met voedingsaanpassing of insuline spuiten. In verband met mogelijke bijwerkingen van medicijnen worden de normale tabletten voor diabetes type 2 afgeraden.

Na de bevalling
Na de bevalling verdwijnt zwangerschapsdiabetes meestal binnen 24 uur.
Daarna is het wel extra opletten: van alle vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, krijgt de helft binnen vijf tot tien jaar echt diabetes type 2. Het is verstandig om extra te letten op voeding, gewicht en dagelijkse beweging om die kans op diabetes type 2 te verkleinen.

MODY
MODY is een afkorting van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young, een vorm van diabetes type 2 die op jonge leeftijd begint. De aanleg voor MODY is erfelijker dan de ?gewone? soorten diabetes.

Soorten MODY
Er zijn verschillende MODY-vormen. Bij allemaal is er wat mis is gegaan bij de aanleg van de alvleesklier tijdens de zwangerschap. Het gevolg is dat de alvleesklier al vroeg in het leven uitgeput raakt en minder insuline kan maken.
Leidse onderzoekers hebben met financiering van het Diabetes Fonds de ?mitochondri?le diabetes? ontdekt, een aangeboren MODY-vorm die je alleen van je moeder kunt krijgen. Bij deze vorm werken de mitochondri?n, de energiefabriekjes van de cellen die de glucose verbranden, niet goed.
De verschillende MODY-vormen kunnen worden bepaald met een genetische test. Daardoor kan de behandeling op maat worden gemaakt.

Behandeling van MODY
Tegenwoordig is het vaak nog zo dat kinderen met pas ontdekte diabetes standaard de diagnose type 1 krijgen en dus insuline moeten spuiten. Maar bij MODY?s is een andere behandeling beter. Want als kinderen een ?goede? MODY hebben, blijven ze hun hele leven op eenzelfde manier mild ontregeld. Ze krijgen nauwelijks complicaties en insuline is helemaal niet nodig! Bij de 'minder goede' MODY-vormen verloopt de diabetes wel zoals normaal, maar die kinderen kunnen vaak de eerste tien jaar met tabletten worden behandeld voordat ze insuline moeten spuiten. Dat is veel minder belastend voor hen.

LADA
Dit is een vorm van diabetes type 1 die zich vermomt als diabetes type 2, doordat hij heel geleidelijk begint. Het woord LADA is een afkorting van het Engelse Latent Autoimmune Diabetes in Adults.

Hoe vaak komt LADA voor?
Naar schatting hebben vijftien van de honderd mensen met de diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm. Mensen met LADA krijgen in de praktijk meestal de diagnose diabetes type 2 omdat ze vaak nog een tijd zonder insuline spuiten toe kunnen. Maar in feite hebben ze een langzame vorm van diabetes type 1.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen vernietigt. Dat kunnen we zien in het bloed aan bepaalde antistoffen. Ook sommige mensen met diabetes type 2 hebben deze antistoffen. Ze hebben dan LADA.

Behandeling van LADA
Vooral bij jonge, slanke mensen die diabetes ?type 2? krijgen, is het zinvol om toch nader te onderzoeken of het niet gaat om LADA. Want het maakt uit voor de behandeling van LADA: liever toch meteen insuline in plaats van tabletten, want dan blijven er nog wat langer eigen insulineproducerende cellen behouden.

Neonatale diabetes
Mensen die al in hun eerste zes levensmaanden diabetes kregen, kunnen een bepaalde vorm hebben van neonatale diabetes. Tot voor kort was dan de diagnose gewoon 'type 1'.
Maar onlangs hebben Rotterdamse onderzoekers ontdekt dat het kan gaan om een speciale genetische vorm van diabetes, die anders behandeld moet worden dan diabetes type 1.
Ze ontdekten een bepaald gen dat anders is dan bij de ?gewone? soorten diabetes. Het heet officieel Kir-6.2. Deze variatie zorgt ervoor dat een kanaaltje in de alvleesklier minder goed werkt. Dat probleem kan worden behandeld met tabletten die nu vaak worden gebruikt door volwassenen met type 2 diabetes.

Diabetes insipidus
Diabetes insipidus is een zeldzame vorm van diabetes die niets te maken heeft met bloedsuiker. Bij diabetes insipidus is het regelmechanisme voor vochtopname en vochtuitscheiding van het lichaam ontregeld.
De nieren scheiden voortdurend water uit, waardoor iemand veel moet plassen. Daardoor is er kans op uitdroging, wat kan leiden tot een hoge hartslag, lage bloeddruk en constipatie.

Er zijn verschillende vormen van diabetes insipidus:
-Een vorm die ontstaat door een hormonale verstoring in de hersenen. Bijvoorbeeld door een tumor, hersenoperatie of hersenletsel.
-Een vorm die ontstaat doordat de nieren niet goed werken. Deze vorm is meestal erfelijk, maar kan ook komen door medicijnen of door andere aandoeningen.
- Een vorm die alleen voorkomt tijdens zwangerschap en meestal weer verdwijnt 4 tot 6 weken na de bevalling.
-Een vorm door verstoring in het dorst-mechanisme dat vanuit de hersenen wordt geregeld. Iemand krijg meer dorst en drinkt en plast te veel.

Bron;Diabetes Fonds - home
Gebruikersavatar
Prinses
Hero Member
Hero Member
Berichten: 2518
Lid geworden op: 28 sep 2008, 06:58

03 jan 2009, 23:59

Geweldig Cindy, heel belangrijk deze informatie!
Mijn internist heeft als aanvulling het volgende: wanneer je zwangerschapsdiabetes hebt is de kans groot dat je later diabetes type 2 krijgt [zoals bij mij].
Afbeelding
Gebruikersavatar
Invisible
Hero Member
Hero Member
Berichten: 2646
Lid geworden op: 09 feb 2007, 16:28
Contacteer:

04 jan 2009, 08:42

hallo prinses

wat jij schrijft dat klopt indd.dit staat ook in het stukje info vermeldt over zwangerschaps diabetes.
je hebt daarna kans om na 5 tot 10 jaar type 2 te krijgen.

groetjes
Cindy
Gebruikersavatar
teetee
Hero Member
Hero Member
Berichten: 642
Lid geworden op: 22 feb 2010, 12:10

23 feb 2010, 11:06

ik heb type 1 sinds de leeftijd van 23:mad:
:biggrin: pluk de dag :biggrin:
Gesloten