korsakov ?

NAH, AVM, Zenuwen, hersenen etc
Gesloten
memorylane
Newbie
Newbie
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 okt 2010, 23:08

06 okt 2010, 00:04

Mijn partner heeft na een lang alcoholisch leven gelardeerd met cannabis en antidepressiva hiervoor de rekening gepresenteerd gekregen. De detoxkliniek heeft de verslavingen uit beeld gewerkt, maar nu komt het vervolgtraject in beeld. Een diagnose moet nog gesteld worden. Dat gaat in de komende drie maanden hopelijk gebeuren. En ik vraag mij af: zijn er mensen online die dit lezen en dit zelf al hebben meegemaakt? Ik hoor de meest verontrustende berichten, ik lees op dit forum berichten waarvan ik niet vrolijk word: wat betekent het voor mij in concrete feiten wanneer mijn partner Korsakov zou hebben? Op dit moment is al wel duidelijk dat er geheugenstoornissen zijn. Veel van de op wikipedia en dit forum beschreven symptomen vallen nu op zijn plaats en ik vrees het ergste. Ik denk dat dit een onomkeerbare stoornis blijkt te zijn, waarbij mijn partner een constante zorg behoeft, die ik hem niet kan bieden en die ik hem eerlijk gezegd ook niet wil bieden. Het betekent, lees ik zo tussen de regels door, dat mijn leven niet meer van mij is maar voortdurend in het teken zal staan van een aandoening, die hij zichzelf op de hals gehaald heeft, maar waarvan ik dus ook de dupe word als ik voor hem kies. Want dan kies ik ook voor de aandoening en daar kun je bij goede verzorging kennelijk oud mee worden. Maar moet ik degene zijn die deze verzorging geeft?
Verder hoor ik dat er nogal wat financiele en andere consequenties aan zitten. Weet iemand hier meer over te vertellen? Schrikbeelden als: mijn (eigen) huis moeten verkopen om de verzorging te bekostigen, een eigen bijdrage uit de huishoudpot (die niet overvol is), de mogelijkheid mijn werk niet meer te kunnen doen om reden van zorg en geldperikelen, wie heeft hiermee ervaring en wil hierover iets delen? Ik ben (helaas) in gemeenschap van goederen getrouwd en heb een eigen bedrijfje ... ik weet niet waaraan ik toe ben en zoek als een dwaas naar antwoorden op de bovenstaande vragen.

memorylane
Gebruikersavatar
Prinses
Hero Member
Hero Member
Berichten: 2518
Lid geworden op: 28 sep 2008, 06:58

06 okt 2010, 18:25

Wat je hier beschrijft is een hele ernstige en helaas onomkeerbare situatie.
Door mijn werk (zowel met dak- en thuisloze mannen als in de bejaardenzorg) heb ik veel ervaring opgedaan met het syndroom van Korsakov.
Er bestaat een Landelijk Platvorm Korsakov die te vinden is onder korsakovsyndroom.nl waar je veel informatie kunt vinden en lotgenoten kunt ontmoeten.
Ook het CAD kan je helpen.
De toekomst met een korsakovpatient is geen gemakkelijke en op een gegeven moment moet je echt aan jezelf denken, want niemand is er bij gebaat dat jij doorgaat tot je erbij neervalt.
Je hebt een eigen leven en het recht hiervoor te kiezen.
Ik wens je veel kracht en wijsheid toe.
Afbeelding
Jasmine

06 okt 2010, 19:05

Hoi Memoreylane,

zelf heb ik ook gedronken maar toen werden er verhalen over deze ziekte verteld en ben kunnen stoppen dus heb ik het gelukkig nooit gehad, maar het klopt precies met wat prinses zegt, dus zorg ook heel goed voor jezelf dat heb je wel verdient,

groetjes Jasmine,vkrolvkrolvkrol
Gebruikersavatar
teetee
Hero Member
Hero Member
Berichten: 642
Lid geworden op: 22 feb 2010, 12:10

09 okt 2010, 16:20

miijn broer had ook Korskov, leeft helaas niet meer


weet er dus alles van
hij had het gekregen door dat hij alcolieker was
leven met hem werd op den duur redelijk zwaar
hij had dingen in zijn hoofd dat hij bijvoorbeeld
steevast van overtuigt had dat ie veel geld had en goudstaven, en als een
broer of zus wat kocht dat duur was kreeg je steevast
beschuldigen naar je hoofd gegooid dat je met zijn
geld dat gekocht had
in winkels deed ie dat ook
hij is tenslotte in een psychiatrisch home opgenomen onder dwang van
een rechter hier
daar heeft hij zijn laatste jaren dan ook nog geleefd
had ook enorme ruzie gemaakt met ons vader enzo
tenslotte ging ik en me zus als enige nog op bezoek bij hem in de home waar
hij woonde

als je nog vragen hebt hoor ik het wel


veel sterkte in ieder geval

leentje(teetee)
:biggrin: pluk de dag :biggrin:
memorylane
Newbie
Newbie
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 okt 2010, 23:08

09 okt 2010, 19:49

Dank Teetee voor je reactie.

Wat ongelooflijk treurig om te lezen... ik word er helemaal verdrietig van. Wat een vooruitzicht.

Wat een lijdensweg voor iedereen, voor jullie, zijn familie.

Toch heb je me geholpen met je eerlijke bericht, mijn dank daarvoor....

Memorylane

ondertussen heb ik van verschillende bronnen bevestigd gekregen dat ik, omdat ik in gemeenschap van goederen getrouwd ben, veratwoordelijk ben voor de eigen bijdrage die het kost om hem in de kliniek te laten verblijven en verzorgen. zie voor verdere informatie Het CAK - Startpagina.

ze zijn zelfs zo netjes om er een brochure aan te hangen waarmee je kunt berekenen wat de eigen bijdrage wel zal zijn. het betekent het failliet van mijn huwelijk, ons huis en als ik niet heel snel maatregelen neem, mijn baan. zoveel verdienen we niet en wanneer zijn inkomen voor hem is, wat het natuurlijk is, kan ik de hypotheek niet meer betalen en moet ik verhuizen. ik mag blij zijn als ik genoeg over houd om van te leven, maar als ik meer ga werken moet ik ook meer betalen als ik getrouwd blijf....

hulpverleners konden me hierover niets vertellen, dit moest ik horen van een vriend van ons met een vrouw met NAH in een instelling die hetzelfde had meegemaakt en nu aangewezen is op de voedselbank... erg toch?

vooral dat hierover bij hulpverleners kennelijk niets bekend is of dat hierover geen informatie aan de partner gegeven wordt in een vroeg stadium... hoe was dat bij jullie Teetee?

heeft er nog iemand hier ervaring mee?

memorylane
Laatst gewijzigd door memorylane op 09 okt 2010, 19:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Jasmine

10 okt 2010, 18:36

Kun je geen contact opnemen met de Jellenekkliniek? die hebben daar toch veel mee te maken
gr.Jasmine
memorylane
Newbie
Newbie
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 okt 2010, 23:08

12 okt 2010, 11:44

hoi jasmine,

Er wordt met hem gewerkt in de Detox en over twee weken gaat hij naar een gespecialiseerde kliniek voor verder diagnostisch onderzoek dat is een periode die drie maanden gaat duren. daarna weten 'we' meer.

....

G
Gesloten