Game voor spraaktraining bij Parkinson of beroerte

NAH, AVM, Zenuwen, hersenen etc
Marjoke Bakker
Newbie
Newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 sep 2017, 12:51

04 sep 2017, 13:06

Geachte heer/mevrouw,

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan een onderzoek naar het effect van spraaktraining met behulp van een online game (spel).
Bij spraakproblemen als gevolg van de ziekte van Parkinson of een beroerte volgen mensen vaak gedurende een korte periode een intensief logopedietraject. Ook na deze intensieve training bij een logopedist is het nuttig de spraak te blijven oefenen. De spraakkwaliteit kan daardoor vaak verder verbeterd of behouden worden. Het Centre for Language and Speech Technology van de Radboud Universiteit Nijmegen doet daarom onderzoek naar een game voor spraaktraining, waarmee patiënten thuis via internet hun spraak kunnen oefenen. Hierbij wordt automatisch aangegeven of u uw spraak op bepaalde punten kunt verbeteren.

In ons onderzoek willen we te weten komen in hoeverre het oefenen met de game bijdraagt aan een betere verstaanbaarheid. Wij zijn op zoek naar deelnemers voor dit onderzoek.

Het onderzoek
Zelfstandig oefenen gedurende 4 weken.
Als u deelneemt aan het onderzoek vragen wij u om gedurende een periode van 4 weken thuis uw spraak te oefenen met de game (4 keer per week ca. 15 minuten per keer). Dit oefenen gebeurt op een gemakkelijk te bedienen tablet die u van ons in bruikleen krijgt. Wij leggen u precies uit hoe de game werkt. In de oefenperiode zullen we regelmatig even telefonisch contact met u hebben.

Spraakopnames op 3 meetmomenten.
Buiten de oefenperiode om, komen wij op 3 momenten bij u thuis (4 weken voor de aanvang van de oefenperiode, bij de start van de oefenperiode, en aan het eind van de oefenperiode). We zullen dan spraakopnames maken om veranderingen in de spraak te kunnen meten. Ook zullen we uitleg geven over de game. Elk bezoek zal ongeveer een uur duren.

Het onderzoek zal in december 2017 of januari 2018 van start gaan. U hoeft voor het onderzoek niet te reizen (het onderzoek vindt zoals hierboven beschreven bij u thuis plaats).

Wie kan er deelnemen?
U kunt deelnemen als:
- u een man bent; en
- u spraakproblemen heeft als gevolg van de ziekte van Parkinson of een beroerte; en
- u voor deze spraakproblemen logopedie heeft gevolgd, maar nu niet meer onder behandeling bent van een logopedist; en
- u woonachtig bent binnen ongeveer een uur reisafstand van Nijmegen (dit in verband met bezoek bij u thuis door de onderzoekers).

Verwerking van de gegevens
Graag wijzen wij u erop dat wij al uw gegevens vertrouwelijk en anoniem behandelen. Na afloop van het onderzoek zullen wij de onderzoeksresultaten aan u terugkoppelen.

Deelname
Uw deelname is geheel vrijblijvend en u kunt uw deelname te allen tijde intrekken, zonder dat u daarvoor een reden hoeft aan te geven.
Wilt u zich aanmelden, of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Marjoke Bakker: m.bakker@let.ru.nl

Wij hopen van harte op uw medewerking.

Hartelijke groet,

Namens het projectteam,

dr. Marjoke Bakker (onderzoeker e-learning, Radboud Universiteit Nijmegen), m.bakker@let.ru.nl
dr. Lilian Beijer (logopedist en onderzoeker e-health, Sint Maartenskliniek Nijmegen)
Laatst gewijzigd door Marjoke Bakker op 01 dec 2017, 17:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Plaats reactie