Psyche en lichaam zijn eén.

Zaken die niet onder de andere forums passen, lees en plaats je hier
Klaver
Newbie
Newbie
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 jul 2019, 11:18

22 mei 2021, 15:23

Professor Ken Ashwell stelt in zijn boek "de Hersenen" dat drugsverslaving moet worden gezien als een hersenaandoening (fysiek) en niet als het gevolg van een morele misstap (psychisch). Iets soortgelijks wordt beweerd over criminaliteit. Je kan er niets aan doen, het ligt aan de hersenen.
Helemaal fout! Psyche en hersenen zijn eén. Daarom is criminaliteit zowel 100% fysiek als 100% psychisch. En dus is criminaliteit zowel een morele misstap (psychisch) als fysiek. Je kan een misdadiger dus wél aanspreken op zijn verantwoordelijkheidsbesef. En is het zinvol criminelen te straffen. Mensen kunnen namelijk wél veranderen.
Eigenlijk geeft professor Ken Ashwell dit ook toe. Want hij stelt dat ieders brein anders is. Het brein van een pianist is anders dan het brein van een bouwvakker. Het brein van ieder mens wordt volgens hem gevormd door zijn individuele gedachten, daden en fantasiëen. Maar dan wordt dat brein dus ook gevormd door iemands eigen verantwoordelijkheidsbesef. Ook onder invloed van zijn omgeving. Daarom is het wél zinvol iedereen aan te spreken op zijn verantwoordelijkheidsbesef. En criminelen te straffen. Mensen kunnen in de loop der jaren weldegelijk veranderen, als ze willen. Maar dat lukt niet als je alleen de hersenen de schuld geeft...
Plaats reactie