Angst is een gevoel

Zaken die niet onder de andere forums passen, lees en plaats je hier
Klaver
Newbie
Newbie
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 jul 2019, 11:18

13 mar 2021, 09:55

Het is verkeerd te spreken over angstaanvallen. Er is namelijk geen sprake van een aanval van buitenaf. Spreken over een aanval van binnenuit is helemaal idioot en verkeerd. En klopt dus niet. Er is sprake van gevoelens van (hevige) angst. Wanner een patiënt spreekt over aanvallen dan moet een behandelaar (of de omgeving) hier niet in meegaan. (Er wordt ook gesproken over, bijvoorbeeld, "hartaanvallen". Maar een hartaanval is voornamelijk fysiek. Angst is psychisch. Door te spreken over "angstaanvallen" maak je alles veel erger dan dat het is.)
Het proberen angst te vermijden is ook verkeerd. Angst vermijden is namelijk ook angst en deel van het probleem. Je moet erkennen angstig te zijn geweest en er over durven na te denken. Je moet de angst onder ogen zien.
Veel mensen worden onder bepaalde omstandigheden angstig. Het is zaak die omstandigheden niet teveel te gaan mijden. Jezelf voorhouden dat er geen rede tot angst is kan, op den duur helpen.
Behandelaars moeten niet spreken over aanvallen. Ze kunnen niet in het hoofd van de patiënt kijken en zoeken duidelijkheid en houvast. Maar als dat resulteert in het overdrijven van de klachten van de patiënt dan is dat schadelijk...
Plaats reactie