Schadelijke diagnostiek

Zaken die niet onder de andere forums passen, lees en plaats je hier
Klaver
Newbie
Newbie
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 jul 2019, 11:18

07 okt 2020, 12:04

Een olifant is een zelfstandig en afgebakende eenheid die bestaat. Een depressie bijvoorbeeld is dat niet. Een depressie is geen eenheid en ook niet zelfstandig. Een depressie is een verzameling symptomen die zich bij een persoon voordoen.
Je kan dus niet zeggen dat een patiënt door een stoornis wordt beinvloed. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen dat een depressie een persoon tot een zelfmoord poging dreef, want die depressie bestaat niet als zelfstandige eenheid.
Die persoon bestaat wel. En die persoon deed een zelfmoord poging. Ik ontken de, soms ernstige symptomen niet. Alleen zijn ze geen eenheid maar afzonderlijke onderdelen van een persoon. Behandelaars moeten die persoon niet wegcijferen. En ze moeten die persoon niet machteloos maken.
In het geval van de diagnose schizofrenie geldt het zelfde. Je kan niet zeggen: "je bent een schizofreen." Je zegt ook niet "je bent een depressie". Behandelaren stellen, met zo'n diagnose de symptomen voorop. En dat moeten ze niet doen. Ze moeten de gezonde kant van de persoon voorop stellen. En die aangrijpen. Als ze de patiënt bij de zieke kant aangrijpen breekt alles bij de handen af.
Je moet dus niet zeggen "je bent een schizofreen". Door zo'n diagnose te stellen gaat zo'n diagnose z'n eigen leven lijden. Het is beter te zeggen "je bent een persoon die momenteel lijdt aan een aantal symptomen van wat men gewoonlijk schizofrenie noemt." Je bent geen zak met symptomen die onder controle gehouden moeten worden, maar meer.
Kenmerkend voor veel ziekelijke episoden is dat het contact met de omgeving verstoord raakt of zelfs (gedeeltelijk) wegvalt. Maar wanneer je een diagnose stelt, worden de omgevingsfactoren ook vaak weggelaten. Door zo'n diagnose te stellen werk je daarom die ziekelijk processen juist in de hand. Zo'n diagnose gaat z'n eigen leven lijden...
Plaats reactie