"Post traumatisch stress syndroom"

Zaken die niet onder de andere forums passen, lees en plaats je hier
Klaver
Newbie
Newbie
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 jul 2019, 11:18

04 aug 2020, 09:37

Wanneer je bijvoorbeeld 3 weken lang bent gegijzeld in een trein, dan heb je een traumatische ervaring meegemaakt. Die ervaring moet je verwerken. Door er mee bezig te zijn, er over na te denken en het een plaats te geven. Dat verwerken kan gepaard gaan met hevige emoties, reacties en mogelijk ook nachtmerries. Dat hoort erbij en is in princiepe niet ziek maar normaal. Daar moet je doorheen.
Het is daarom verkeerd om te spreken van een syndroom. De verschijnselen hoeven niet ziekelijk te zijn maar normaal, gezien dat wat de persoon heeft doorgemaakt. Ook in geval van trauma's is dus sprake van overdiagnostiek.
Als je je reacties en gevoelens teveel als ziekelijk gaat ervaren ( of zelfs als gevaarlijk), dan ga je die reacties en gevoelens vermijden en kan je je trauma niet verwerken. Het is daarom het beste als iemand met een traumatische ervaring niet in aanraking komt met de GGZ.
Wel kan je je emoties doseren door bijvoorbeeld afleiding te zoeken. Je bent de baas over je emoties.
Als er sprake is van hulpverlening dan moet de hulpverlener duidelijk maken dat heftige reacties normaal zijn, gezien dat wat de persoon heeft meegemaakt. I.p.v. een etiket te plakken moet diversiteit en "afwijkend" gedrag meer geaccepteerd worden.
Plaats reactie