Het stoplicht

Zaken die niet onder de andere forums passen, lees en plaats je hier
Klaver
Newbie
Newbie
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 jul 2019, 11:18

22 nov 2019, 09:13

De wetenschap bestudeert al lange tijd de werking van de hersenen. Als je voor een rood stoplicht staat en het springt op groen en je steekt over, dan vergt dat veel breinwerk. De hersenen doen van alles: informatie vergaren, die verwerken en er op reageren.
Voor het vergaren van informatie nemen je zintuigen massa’s informatie waar, o.a. het stoplicht. Alle informatie die niet van belang is, wordt ondergeschikt.
Bij het verwerken wordt een beeld gevormd en vergeleken met informatie uit het geheugen. Het brein moet ook rekening houden met andere factoren dan alleen het stoplicht en geeft dan de betrokken spieren het commando “handelen”.
Veel hersengebieden zijn bij de bovenstaande summiere beschrijving betrokken.
Toch klopt de beschrijving hierboven niet. Er ontbreekt iets. Niet je hersenen steken over, nee, jij steekt over. Een mens. Een persoon. En de mens is heer en meester over dat brein. (Niet helemaal: het autonome zenuwstelsel, die o.a. de hartslag regelt, werkt zelfstandig.) Je kan daarom het brein niet los zien van de psyche.
En zo zijn die wetenschappers afbreuk aan het doen aan de realiteit. Door de psyche er onvoldoende bij te betrekken: er wordt onvoldoende verband gelegd tussen het psychische en het fysieke…
Plaats reactie