thuiswonen dementerenden is kostenbesparend

Oud nieuws, maar vaak ook fijn om terug te lezen
Gebruikersavatar
Samick
Global Moderator
Global Moderator
Berichten: 1196
Lid geworden op: 08 mar 2008, 11:45

25 sep 2016, 13:54

Verpleegkundigen die thuiswonende mensen met dementie begeleiden leveren de samenleving besparingen op van 11.000 tot 16.000 euro per patiënt per jaar.

Dat concludeert het Amsterdamse universitair medisch centrum VUmc in een woensdag verschenen onderzoek.

Daarmee bespaart een begeleider van vijftig patiënten de maatschappij jaarlijks 550.000 tot 800.000 euro. Meestal zijn de begeleiders verpleegkundigen met aanvullende scholing op het gebied van dementiezorg.

In de afgelopen jaren zijn in heel Nederland allerlei initiatieven ontstaan om thuiswonende dementerende mensen en hun mantelzorger beter te begeleiden. Het effect van deze begeleiding is echter nooit eerder onderzocht.

Mantelzorger

De zorgkosten kunnen hiermee omlaag doordat patiënten minder vaak naar een dagverblijf, verpleeghuis of het ziekenhuis moeten. Daarnaast is de mantelzorger minder tijd kwijt. Volgens VUmc leveren de begeleiders niet alleen kostenbesparingen op, ze dragen ook bij aan de kwaliteit van leven van de patiënt.

In Nederland leven ongeveer een kwart miljoen mensen met dementie. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Kenmerkend zijn ernstige en toenemende vergeetachtigheid en beperkingen om activiteiten in het dagelijkse leven goed uit te voeren.

Bron : NU.nl
Plaats reactie