Hersenschade door slaapapneu is omkeerbaar

Oud nieuws, maar vaak ook fijn om terug te lezen
Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

12 sep 2014, 19:39

Voor het eerst laat onderzoek zien dat de schade die in de hersenen ontstaat als gevolg van ernstig obstructief slaapapneu omkeerbaar is met behulp van behandeling met het neusmasker CPAP.

Uit het onderzoek van de San Raffaele Universiteit in Milaan bleek dat er bij deelnemers met een ernstig onbehandeld slaapapneu een significante afname was van de witte stof in verschillende hersengebieden.

Deze hersenschade ging gepaard met beperkingen op het gebied van cognitie, stemming en alertheid overdag. Hoewel drie maanden CPAP-therapie slecht beperkte verbeteringen liet zien bij de beschadigde hersenstructuren, waren de resultaten na twaalf maanden veelbelovend.

Bijna alle afwijkingen in de witte stof waren ongedaan gemaakt. Daarbij scoorden de deelnemers na een jaar ook beduidend beter of alle cognitieve testen, stemming, alertheid en kwaliteit van leven.

Onderzoek

"Een effectieve behandeling kan er voor zorgen dat de hersenschade als gevolg van slaapapneu dus omkeerbaar is", legt hoofdonderzoeker Vincenza Castronovo van San Raffaele Universiteit in Milaan uit. "Het is wel belangrijk dat patiënten therapietrouw zijn, maar als dat het geval is kan CPAP de hersenstructuren normaliseren."

Bij het onderzoek waren 17 mannen met ernstige onbehandelde obstructief slaapapneu betrokken met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. De mannen werden voor de behandeling met het neusmasker CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) en drie en twaalf maanden na de start van de behandeling uitgebreid onderzocht. Met behulp van MRI-scans werden de hersenen in kaart gebracht. De deelnemers werden vergeleken met 15 gezonde controlepersonen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Sleep.

Bron:Nu.nl
Plaats reactie