Aspirine alternatief voor antistollingsmiddel

Oud nieuws, maar vaak ook fijn om terug te lezen
Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

27 aug 2014, 20:07

Aspirine is mogelijk een veelbelovend alternatief voor mensen die op de lange termijn geen antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd, kunnen gebruiken.

Deze medicijnen voorkomen het ontstaan van bloedpropjes in de aderen.

Dit blijkt uit een gecombineerde analyse van twee onafhankelijke onderzoeken onder 1224 patiënten met veneuze trombose, die is geplaatst in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association.

De patiënten kregen dagelijks 100 milligram aspirine en werden gedurende twee jaar gevolgd. De studie laat zien dat aspirine het risico op het terugkeren van bloedpropjes met 42 procent verlaagd.

Terugkeer

Volgens de onderzoekers hebben patiënten met veneuze trombose zonder behandeling een 10 procent kans op het terugkeren van bloedpropjes in het eerste jaar. Elk jaar daarna is het risico 5 procent.

"Patiënten krijgen meestal zes tot twaalf maanden lang een antistollingsmiddel om bloedproppen te voorkomen", aldus onderzoeker John Simes van de University of Sydney, Australië. "Maar ook daarna lopen mensen een verhoogd risico."

"Voor het gebruik van aspirine hoeven mensen niet continu onder controle te staan", legt co-onderzoeker Cecilia Becattini uit. "De kans op bloedingen is ongeveer tien keer kleiner dan bij orale antistollingsmiddelen. We zijn ervan overtuigd dat aspirine een goed alternatief is voor antistollingsmiddelen na de eerste zes tot twaalf maanden."

Aanvulling

Simes benadrukt dat het niet de bedoeling is dat patiënten aspirine gebruiken in plaats van antistollingsmiddelen. "Het is geschikt voor patiënten die stoppen met het middel of voor wie het gebruik van antistollingsmiddelen onwenselijk is. Het is iets minder effectief, maar wel goedkoop, veilig en gemakkelijk te verkrijgen."

Bron:Nu.nl
Plaats reactie