Zorg voor chronisch zieken

Alles over geleverde diensten vind en plaats je in dit forum
Gesloten
Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

25 dec 2013, 12:38

Patiënten met een chronische aandoening hebben vaak zorg nodig van verschillende zorgaanbieders. Daarom kiezen zorgverleners steeds vaker voor een gezamenlijke aanpak.

De patiënt heeft daardoor 1 aanspreekpunt en de zorg wordt ook nog goedkoper.
Voor deze gezamenlijke aanpak zijn zorgstandaarden ontwikkeld.

Integrale zorg voor chronisch zieken

Integrale zorg is zorg waarbij verschillende zorgverleners hun activiteiten zoveel mogelijk op elkaar af stemmen. Zodat de patiënt alle zorg krijgt die hij nodig heeft.
Voordelen gezamenlijke zorg

Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit, terwijl er minder zorgpersoneel bijkomt. Daarom is goede afstemming in de zorg steeds belangrijker. Bovendien biedt het voordelen:

De patiënt heeft 1 aanspreekpunt.
De patiënt weet welke zorg hij kan verwachten.
Zorgverleners stemmen meer met elkaar af.
Er is minder kans op complicaties.
De zorg is goedkoper.

Behandelplan

Bent u chronisch ziek? Dan is het belangrijk dat u zelf in actie komt en de regie behoudt over uw eigen leven. Bijvoorbeeld door cursussen te volgen over het voorkomen van complicaties. Met de zorgverlener die uw eerste aanspreekpunt is (bijvoorbeeld de huisarts), stelt u een behandelplan op. Hierin staat welke zorg u krijgt van welke zorgverlener. Verder staan in het behandelplan onder meer voorschriften voor voeding, bewegen en medicatie.
Zorggroepen: coördinatie van zorg

Om goed afgestemde zorg te kunnen bieden, verenigen steeds meer zorgaanbieders zich in zorggroepen. Zij maken afspraken met zorgverzekeraars om de zorg in een bepaalde regio uit te voeren. Een huisarts werkt bijvoorbeeld samen met een diëtist en een fysiotherapeut aan de behandeling van diabetes.
Financiering integrale zorg

De kosten van de zorg moeten zoveel mogelijk 1 geheel zijn. Dat heet integrale bekostiging. De zorggroep ontvangt dan 1 bedrag voor een pakket aan zorg. Dit kan alleen als er een zorgstandaard voor die aandoening is.


Zorgstandaarden voor chronisch zieken

Een zorgstandaard beschrijft in grote lijnen wat goede zorg is bij een bepaalde chronische ziekte. Bijvoorbeeld bij diabetes, astma of hart- en vaatziekten.
Inhoud zorgstandaard

Zorgstandaarden beschrijven:

welke zorg de patiënt moet krijgen;
wat de rol van de patiënt in het behandelproces is;
welke ondersteuning de patiënt kan verwachten van de zorgverleners.

Zorgverlener en patiënt ontwikkelen zorgstandaard samen

Patiëntenorganisaties en zorgverleners ontwikkelen de zorgstandaarden samen. Elke zorgstandaard heeft een patiëntenversie en een versie voor zorgverleners. Wilt u de verschillende zorgstandaarden voor patiënten en voor zorgverleners inzien? U vindt de zorgstandaarden op de website van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ adviseert de overheid en zorgverleners over zorgstandaarden en verbetering van zorg voor chronisch zieken.

Bron: www.Rijksoverheid.nl
Gesloten