Eigen bijdrage AWBZ aangepast

Alles over geleverde diensten vind en plaats je in dit forum
Gesloten
Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

27 jun 2013, 21:00

De regeling voor de eigen bijdrage voor AWBZ-cliënten die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben en in een instelling verblijven wordt aangepast. Staatssecretaris van Rijn komt een kleine groep clienten op verzoek van de Tweede Kamer tegemoet. Dit meldt de NOS.

Om de zorgkosten te verminderen is sinds kort de vermogensinkomentelling van kracht. Mensen die in een instellingen verblijven en meer dan 21.000 euro aan spaargeld, beleggingen of een eigen huis bezitten, moeten sinds begin van dit jaar een hogere eigen bijdrage betalen voor de zorg.

Bezwaren

In de Tweede Kamer stuitte dat op bezwaren. De Kamer vond dat de regeling voor groepen chronisch zieken en gehandicapten te zwaar uitpakte. De buffer die ze juist vaak gespaard hadden voor extra uitgaven aan zorg en middelen werd volgens de Kamer te zwaar belast.

Ook voor mensen die naar een instelling zijn verhuisd, maar hun huis nog niet verkocht hebben, pakte de regeling soms nadelig uit. Ook uitkeringen vanwege letselschade wilde de kamer liever buiten de meetelling houden.

Letselschade

Van Rijn verhoogt de grens van 21.000 euro spaargeld of vermogen nu naar 31.000 euro. Ook schrijft de staatssecretaris dat letselschadeuitkeringen en bepaalde eenmalige uitkeringen niet meegeteld worden met het eigen vermogen.

Voor mensen die verhuisd zijn. maar nog zitten met een moeilijk verkoopbaar eigen huis worden betalingsregelingen getroffen, aldus van Rijn. Hierdoor kunnen cliënten uitstel krijgen zolang hun huis niet verkocht is.

Bron: Nos.nl
Gesloten