WMO regeltjes...zo krom als het maar zijn kan!

Alles over geleverde diensten vind en plaats je in dit forum
Mams
Jr. Member
Jr. Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 19 okt 2009, 16:22

07 jun 2012, 12:05

Hoi allemaal...

Ik ben boos...nee....laaiend!
Ik ben in 15 jaar tijd van hollands welvare....een gehandicapte geworden.
Ik kreeg eerst een dystrofie aan mijn rechterhand...niets meer aan te doen. 5 jaar daarna kreeg ik uitval en pijn aan mijn linkerhand en nek. Nadat er een MRI werd gemaakt kreeg ik te horen dat ik ernstige artrose en stenose in mijn nek had. Aanpassing van de medicatie en pijnbehandelingen waren het gevolg. 6 jaar daarna kon ik ineens helemaal niets meer doen van de pijn en wat ik ook slikte aan morfine........niets hielp. ook had ik last van een stroomgevoel door armen en benen. Ik vertelde mijn arts pijnbehandeling dat er iets goed mis was en dat ik in staat was de dom te beklimmen, maar dan niet voor het uitzicht! Wederom een MRI en kassa! De uitkomst waren 3 nekhernia`s. De neurochirurg raadde me aan zo lang mogelijk door te lopen omdat mijn nek een puinhoop was en iedere operatie mijn nek instabieler kon maken. 2 jaar lang lukte het, maar toen werkte echt niets meer....Er werd een 1 hernia aangepakt; de tussenwervelschijf werd verwijderd, een cage geplaatst en de boel werd vast gezet met een plaatje. De hernia bleek versteend te zijn en groeide mijn ruggemerg in.

Stand van zaken nu is . is dat ik nu radiculopathie heb overgehouden aan dit verhaal en nog met 2 nekhernia`s zit die ze pas opereren wanneer ik uitval heb van benen of blaas. Dat is het moment dat het foute boel is en ze niet anders kunnen. Een tijdje terug werd het gevoel in mijn armen en benen erger en anders en dachten ze dat er een hoge dwarsleasie dreigde. De hernia`s waren wel groter geworden en waarschijnlijk zorgden deze ervoor dat er een zenuw geprikkeld was. Of het gevoel weg zou gaan was maar de vraag. Dit is dus niet het geval....
Ook ben ik de trotse bezitter van een vernauwd wervelkanaal en heb fibromyalgie erbij gekregen. Een kan niet geplaatst worden omdat er simpelweg te weinig ruimte is in mijn nek om de electrode te plaatsen.

Dit alles zorgt ervoor dat ik nu gebruik maak van een rolstoel omdat het lopen een crime is.
Makkelijk als mijn man of dochter thuis zijn....dan kan ik weg, maar zij zijn van maandag tot en met vrijdag werken en naar school, dus mevrouw zit de hele week door thuis.
Ik kan de rolstoel niet zelf hoepelen, dus...een electrische aanpassing gevraagd op mijn bestaande rolstoel; De E-fix.
Dit omdat hij ook opgeklapt kan worden en met de rolstoel kan ik echt overal heen: Huisarts, ziekenhuis, winkels.....Ik ben dan weer zelfstandig!

Om dit al lange verhaal kort te maken ;)
Ik heb overleg met WMO gehad.
De aanpassing die ik aandroeg valt onder de vervoersvoorziening, dus een eigen bijdrage....een hoge eigen bijdrage die ik niet kan betalen!
Een elektrische rolstoel zit geen eigen bijdrage aan....HUH? en de E-fix wel?
Dat is toch hetzelfde?
Een electrische rolstoel kom ik niet voor in aanmerking omdat ik kan staan en een paar pasjes kan lopen.
Als mijn benen helemaal niet meer hadden gewerkt dan had ik een electrische rolstoel kunnen krijgen...dat mijn armen niet belast kunnen worden en ik mijn rolstoel niet kan hoepelen...dat maakt niet uit!

Ik kan een scootmobiel krijgen....maar daar schiet ik niet veel mee op. Een albert Heyn kan je bezoeken met een scoot, maar een Action of een Plus of een Miss Etam...daar moet je hem buiten laten staan.....Ik had zo gehoopt dat ik weer zo zelfstandig zou worden dat ik weer zelf kleding kon gaan kopen of alleen naar het ziekenhuis zou kunnen gaan. De afstand vanaf de taxi tot aan de afdeling is voor mij te groot om af te leggen..... Is dit nou luxe wat ik vraag?

Een hele verdrietige Mams
Anja
Hero Member
Hero Member
Berichten: 1080
Lid geworden op: 05 jul 2008, 23:25

07 jun 2012, 14:44

Je kan met een scootmobiel overal naar binnen hoor het is soms een beetje krap maar ik ga er overal mee naar binnen ik mag niet meer dan 5 kilo tillen en lang staan kan ik ook niet dus ik rijd met de scoot naar binnen en nooit heeft iemand gezegd dat het niet mocht.
Maar het is wel belachelijk dat je geen electriche rolstoel kan krijgen.

Groetjes van Anja.
Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

07 jun 2012, 14:52

Ook ikzelf rijdt in een scootmobiel maar vind toch wel in sommige zaken veel hinder om te rijden.
Ook vind ik het belagelijk dat je per juni of juli dat ben ik even kwijt een eigen bijdrage moet gaan leveren.
Hoewel ik had gelezen dat dit wel per gemeente scheelt.

Ikzelf moet € 33.00 euro per 4 weken gaan betalen!!
Maar het is te krom voor woorden allemaal.

Tja laten we hopen dat als we mogen stemmen we dat ook allemaal gaan doen en op de goede ...
De mensen moet eens in actie komen we pikken veel te veel van die lui....

En nee mans het is geen luxe wat je vraagt...
Maar de regering vindt dat heel nederland moet bezuinigen en dan krijg je dit soort taferelen.
Ik hoop dat je toch een aanvraag kan doen voor een elec stoel ...misschien je huisarts? een brief laten schrijfen.

Succes ermee.
Mams
Jr. Member
Jr. Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 19 okt 2009, 16:22

07 jun 2012, 15:43

@Anja Met de rolstoel komen we al in sommige winkes er bijna niet door...neem bijvoorbeeld een Blokker of een Action...om maar niet te spreken over kledingwinkels zoals Miss etam en MS mode! Het lijkt wel of iedere vierkante cm benut word door er vanalles neer te zetten.

@Desie De aanvraag was er al en dit is eruit gekomen. De jongen die me te woord stond bij de WMO was zeer behulpzaam en heeft alles nagekeken of er een andere oplossing was, maar ze hebben zich te houden aan de regeltjes en het blijkt dat iedere gemeente zijn eigen regeltjes kan maken! Een brief van de huisarts haalt op deze manier niets uit...simpelweg omdat ze zich moeten houden aan de regels....

Ik heb wel de secretaresse van de burgemeester vanmorgen aan de telefoon gehad, omdat ik een email aan de burgemeester gestuurd heb en wilde weten hoe lang het duurt voordat ik antwoord krijg.
Ze wist niet hoe lang het gaat duren, maar antwoord komt er ten aller tijde!

Ben benieuwd!
Mams
Gebruikersavatar
Rood
Sr. Member
Sr. Member
Berichten: 297
Lid geworden op: 28 jan 2009, 21:21

07 jun 2012, 16:50

Hallo Mams.

Je zou in bezwaar kunnen gaan,daar heb je 6 weken de tijd voor.
De wmo gaat altijd uit van de goedkoopste oplossing,in jouw geval is dat dus een scootmobiel.
Ik vindt het trouwens vreemd dat de wmo zegt dat het onder vervoersvoorziening valt,je vraagt/gebruikt immers geen regio/taxi/wmovervoer.
Maar je vraagt een aanpassing van je rolstoel om jezelf beter te kunnen verplaatsen buitenhuis.

Hebben ze een deskundig/medisch rapport opgesteld van je?
Hebben ze informatie ingewonnen bij je specialist over je aandoening/klachten en het verloop ervan?
Dit zijn ze nl. wel verplicht.
Daarnaast kan je aantonen dat de dystrofie door het handmatige rollen van je rolstoel,verergerd en dat je daardoor nog meer pijn hebt.Een electrische ondersteuning
zou dat kunnen verlichten.

En de eigen bijdrage is inkomsten afhankelijk,wanneer je meerdere wmo voorzieningen hebt lopen dan betaal je een maximale bijdrage.

Daarnaast zou je nog die instantie kunnen inschakelen die mensen met een lichamelijke beperking helpen.

Groeten Rood.
Gebruikersavatar
kiwi
Hero Member
Hero Member
Berichten: 4822
Lid geworden op: 21 mar 2008, 22:11

07 jun 2012, 17:11

Hoi Mams,

Is dus niet om vrolijk van te worden. Hoop toch dat er voor jou een gepaste oplossing komt.
Is er overigens evt. niets te regelen met een revalidatie arts?

Groetjes, Kiwi :wink:
Mams
Jr. Member
Jr. Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 19 okt 2009, 16:22

07 jun 2012, 22:30

@Rood Het is zo krom als het maar zijn kan....De aanpassing op mijn eigen rolstoel (efix) om hem electrisch te maken valt onder de vervoersmiddelen en een kant en klare electrische rolstoel niet. Voor de Efix zit een eigen bijdrage op, maar omdat ze naar de goedkoopste oplossing moesten kijken zou het een scootmobiel worden. Ik kon wel een keuring krijgen voor de E-fix, maar als daaruit zou blijken dat ik hem nodig zou hebben, dan zou ik de iegen bijdrage moeten betalen. De medewerker zei me dat ik geen electrische rolstoel krijg omdat ik niet aan alle punten voldoe voor een electrische rolstoel en dat punt is dat ik dus een paar stappen kan doen. Ik vroeg hem meteen of er dan ook puntjes in stonden wat er geld als je je eigen rolstoel dan niet met de hand kan voortbewegen omdat ik rechts een dystrofie heb en links en rechts klachten heb van de hernia`s en stenose vanuit mijn nek. Het probleem voortbewegen zou opgelost kunnen worden door een scootmobiel, maar dan heb ik mijn vrijheid nog niet terug, want ik moet nu iedere keer iemand mee nemen als begeleider als ik naar het ziekenhuis ga, want zodra ik uit de taxi stap, kan ik niet zelfstandig naar de afdeling. Een rolstoel zou zo achterin kunnen en hoeft mijn man niet iedere keer vrij te nemen als ik voor een pijnbehandeling naar Zeist moet. daarop kreeg ik te horen dat de gemeente alleen verantwoordelijk is voor de problemen op te lossen in de stad zelf en niet daarbuiten. Snappen jullie het nou nog of niet? Ik heb hem verteld dat ik af wacht wat de burgemeester zou antwoorden op mijn brief en dat aan de hand van dat bericht wel zal kijken wat ik zou doen.
De medewerker bij het WMO was een hele vriendelijk jongen/man en heeft echt alles voor me nagekeken, maar hij moet en zal de regeltjes van het WMO naleven om een tot zo goedkoop mogelijke oplossing te komen.
Als ze nu eens de mensen aanpakken die een maraton lopen om als eerste bij een kassa te zijn met een krat bier in hun handen die vervolgens in hun scootmobiel weg zie scheuren.....Dit is maar 1 voorbeeld van de vele ergenissen. Als ze deze mensen nou aanpakken...misschien word de WMO dan weer gewoon toegankelijk voor de mensen die het nodig hebben....

@ kiwi Weer een flinke tegenslag, maar ik laat me er niet onder krijgen....
een brief maakt denk ik niets uit, omdat de regeltjes zeggen dat een scootmobiel de oplossing voor me zou zijn.
Nu op naar Maandag....mag ik weer voor een behandeling.
Gebruikersavatar
kiwi
Hero Member
Hero Member
Berichten: 4822
Lid geworden op: 21 mar 2008, 22:11

08 jun 2012, 10:31

Hoi Mams,

Ik ga voor je uitzoeken of er nog een andere manier was.

Maar dacht dat je via de revalidatie arts ook via je zorgverzekering aan zo iets kon komen.

Groetjes, Kiwi :wink:
Gebruikersavatar
Rood
Sr. Member
Sr. Member
Berichten: 297
Lid geworden op: 28 jan 2009, 21:21

01 jul 2012, 14:23

Hallo Mams.

En,heb je al een reactie gehad van de burgemeester?

De laatste week heb ik me ook even verdiept in de wmo voor mijn eigen aanvragen.
En ben daar het volgende tegenkomen waar jij misschien ook iets aanhebt.
Ze spreken tegenwoordig over de nieuwe wmo oftewel De Kanteling.
Dit is de nieuwe manier van werken waar de wmo zich aan te houden heeft en die is ingegaan in 2008.
Hierin valt te lezen dat de wmo een compensatieplicht heeft naar de burger toe.
Dus ze mogen niet standaard de gangbare voorzieningen aanbieden(idd,die zijn het goedkoopst) maar ze moeten kijken naar een oplossinggerichte voorziening waarmee de burger uit de voeten kan.
Persoonlijk denk ik dat je het daar op moet gooien want volgens mij wordt dit in jouw geval helemaal overgeslagen.
Meer informatie kun je wel vinden op het internet,type De Kanteling in en je krijgt verschillende links waarin je de richtlijnen kunt vinden.
Gebruikersavatar
kiwi
Hero Member
Hero Member
Berichten: 4822
Lid geworden op: 21 mar 2008, 22:11

01 jul 2012, 16:40

Hoi Mams,

Heb hier en daar wat nagevraagd en ben tot de conclusie gekomen dat hoop mensen hun klachten erger maken dan dat ze zijn en op die manier aan die elektrische rolstoel zijn gekomen.

Groetjes, Kiwi :wink:
Mams
Jr. Member
Jr. Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 19 okt 2009, 16:22

09 jul 2012, 14:55

hoi hoi,

Sorry voor het late reageren, maar het gaat verre van lekker hierzo...maar goed....hier het vervolg:
Ik heb antwoord gehad van de burgemeester; Deze had contact gehad met WMO. Volgens het WMO was nog niet vastgesteld wat voor mij de beste oplossing zou zijn. Ik heb dus weer contact gehad met het WMO en duidelijk gemaakt dat een scootmobiel mijn problemen niet oplost. Van de week met miijn dochter naar Hoog Catharijne geweest; bij verschillende zaken liepen we al vast met de rolstoel, maar het kruidvat was ergernis nummer 1! Het personeel moest alle rekken aan de kant zetten zodat wij erdoor konden. Ik heb uitgelegd dat je in heel veel zaken niet met een scootmobiel naar binnen mag/kan omdat iedere vrije vierkante cm gebruikt word om verkoopwaar uit te stallen. Volgens hem konden ze niet met alles rekening houden....nou vraag ik je wat! Dus ik mag wel naar een AH en een Hoogvliet, maar als je wat mankeert hoef je geen kledingzaak in te kunnen? Ik krijg nu een oproep voor een keuring of ze komen hier thuis. Ook nemen ze contact op met mijn huisarts hierover. Ieder onderzoek wil ik ondergaan.....kom maar op! Mijn halve rechtervoet heb ik al uitval; ik laat desnoods een SSEP weer ondergaan. Zo kunnen ze zien dat ik het niet uit mijn duim zuig.

Ik hou je in ieder geval op de hoogte over dit alles...

Hoe is het met jou Kiwi?
Groetjes
Gebruikersavatar
Marisol
Hero Member
Hero Member
Berichten: 697
Lid geworden op: 17 jan 2010, 16:31

09 jul 2012, 18:54

Hoi Hoi .
Een tijd niet hier geweest, maar ik vind een reactiewel op zijn plaats.
Woon met manlief in een zorg-complex, ben behoorlijk gehandicapt.
Met zorg ja hier is het oke, wat de betreft.
Sinds twee jaar 3x drie uurtjes naar de dagbesteding, hier aan de overkant, vond ik heerlijk!
Is ook twee jaar geleden geregeld, maar let op: Cizz wil weer alle gegevens hebben, dan mag ik mischien weer!
Ben laaiend plus de zorg hier, want ik ben met de problemen van manlief erg aan flatje gebonden.

Aan een booster heb ik niets, want mijn ogen zijn niet goed visus.
Heb al jaren een rolstoel voor de lange afstanden en een rollator!
Zo kromm als een boomerang!
Wat je ook mankeert recht op zorg is belang rijk heel belangrijk, voor een ieder die wat mankeert.
Ik hoop dat jullie een beetje aan mijn verhaal hebt, al ben ik heel lang hier niet meer geweest. Lieve groetjes van Marisol.
Mams
Jr. Member
Jr. Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 19 okt 2009, 16:22

10 jul 2012, 10:52

Hallo Marisol,

inderdaad zo krom als het maar zijn kan!
Kijken wat er uit de keuring komt; ik mag de 25ste mijn zegje doen!

Fijne dag vandaag!

Hoi kiwi,

Ik zag nu pas je vorige berichten! Dank je wel voor het spitten!
Ik heb de 25ste de keuring waar ik mijn zegje en mijn gebreken mag laten zien!
Komt goed uit, want mijn man heeft dan vakantie en hoeft dan geen vrije dag op te nemen.

Verder hoef ik het niet erger te maken dan dat het is, want het lopen gaat echt ongelofelijk slecht. Mijn huisarts/therapeute zit hier 30 meter vandaan en dat red ik al niet in 1 keer. Ik verstap me regelmatig....

Ze denken dat je bij het WMO met plezier in zo`n ding gaat zitten. Zoals ik al zei tegen hen...doordat ik nu door de weeks bijna de deur niet uit kom, word ik zo depressief als een ui. Ik heb nu in ieder geval wat te doen snachts als ik wakker lig...denken aan of het allemaal op zijn pootjes terecht komt :err:

Ik ga verder met de info die jij me gegeven hebt.

Groet en een fijne dag,
Mams
Laatst gewijzigd door Mams op 10 jul 2012, 11:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Mams
Jr. Member
Jr. Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 19 okt 2009, 16:22

26 jul 2012, 23:54

Hoi hoi,

Gisteren de keuring achter de rug.
Ik had van de huisarts papieren meegekregen voor op vakantie waarin in het engels geschreven stond wat ik mankeerde en wat te doen bij uitval. Zo hoefde ik mijn tong niet te breken, mocht een bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk zijn. Ook had hij hierbij de laatste brief van de neuroloog met de uitslag van de laatste MRI bijgesloten.

Deze brieven heb ik godzijdank niet nodig gehad op vakantie, maar had ze wel meegenomen naar de keuring; samen met de ziekenhuiskaarten en de medicijnen.

Ik moest daar mijn verhaal doen; zeggen wat ik mankeerde en waar ik tegenaan liep in het dagelijkse leven.

Een uur zijn we binnen geweest en alles werd genoteerd en gecopieerd. Toen het gesprek gedaan was zei ze me dat ze een positief advies zou uitbrengen en dat ze met alle informatie dit heel goed kon onderbouwen.
Het is alleen afwachten wat het WMO ermee doet. Als het goed is krijg ik binnen twee weken de uiteindelijke beslissing.
Als ze nu nog zeggen dat ze twijfelen kunnen ze mij lek schieten.vkrol

Word vervolgd,
Mams
Gebruikersavatar
Marisol
Hero Member
Hero Member
Berichten: 697
Lid geworden op: 17 jan 2010, 16:31

03 aug 2012, 17:20

Dag dames!
Nou ik mag van het CIZ. weer hoor! Dagbesteding drie dagdelen.
Een hele opluchting!
Waarom zo lang wachten, mag weer, ben ik erg blij mee!
Leef weer en beetje,wens een ieder ook het recht voor hulp en aanverwante zaken!
Veel sterkte iedereen.
Warme groet van Marisol.
Gesloten