Lau en herkeuring

Problemen, verhalen kun je hier lezen en plaatsen
Plaats reactie
miep79
Newbie
Newbie
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 aug 2015, 13:29

23 jan 2019, 13:33

Hallo,

Mijn partner zit vanwege artrose in de handen en daaroverheen een psychische instorting in de wia.
Sinds 01-11-2018 is deze omgezet in een Lau uitkering.
Nu had hij vandaag een gesprek bij de arts, herkeuring omdat de oud werkgever eigen risico drager is en dus letterlijk alles aangrijpt om maar bezwaar te maken in meerdere zaken.

Hij heeft gehoord dat hij wel belastbaar geacht is maar dat het oordeel van zijn behandelend psycholoog wel grote rol zal spelen.

Wat moet hij verwachten, dat hij zometeen dus langs een arbeidsdeskundige moet, een lijst met mogelijkheden krijgt,want terugkeer oude beroep is niet mogelijk en zonder ondersteuning moet werk gaan vinden?
Dat gaat niet makkelijk worden gezien hij 42 is en zijn passie niet meer kan en mag doen!

Het komt er voor ons idee op neer dat hij gewoon letterlijk zonder geld zit straks want hij weet niet wat hij wel kan doen/wil gaan doen en had gehoopt omgeschoold te kunnen worden via het UWV.
Dat zou betekenen dat er geen inkomen is en dat we dus rekeningen niet kunnen betalen,het is nu al passen en meten!

Deze stress is voor hem niet bevorderlijk en daarnaast spelen de artrose klachten in andere hand op waardoor er misschien op korte termijn operatie nodig is!

Wie heeft er antwoorden op de onzekerheden die nu in zijn achterhoofd spelen??

Ik hoor graag van jullie!

Groetjes!
Gebruikersavatar
uwv_webcare
Hero Member
Hero Member
Berichten: 1404
Lid geworden op: 03 aug 2010, 15:16
Contacteer:

24 jan 2019, 14:18

Beste miep79,

Wat een onzekere tijd. Je wilt graag weten wat je kan verwachten van een herbeoordeling.

Je geeft aan dat de (ex) werkgever eigen risicodrager is. Dan mag de (ex) werkgever, inderdaad, een herbeoordeling aanvragen. Bij een herbeoordeling bepaalt UWV recht duur en hoogte van de WIA-uitkering. Meer informatie over de herbeoordeling vind je hier: https://bit.ly/2MvYSBX.
Tevens is het zo de re-integratie en scholing via de (ex) werkgever loopt. Ook hier is informatie over op onze website: https://bit.ly/2sLTYrH.


Klopt het dat je partner een Loonaanvulling uitkering ontvangt omdat hij 80 -100% arbeidsongeschikt is?

Ik zet de mogelijk uitkomsten van een herbeoordeling voor je op een rijtje:

- De situatie blijft hetzelfde en de loonaanvullingsuitkering loopt door.
- Het percentage arbeidsongeschiktheid is afgenomen maar meer dan 35% en minder dan 80%. Dan loopt de Loonaanvullingsuitkering nog 24 maanden door wat voor uitkering
daarna volgt is afhankelijk van wel of geen en hoeveel inkomsten uit werk.
- Het percentage arbeidsongeschiktheid is minder dan 35%. Dan loopt de uitkering nog 2 maanden door.

Ik wens jullie sterkte in deze situatie.

Met vriendelijke groet,

Viktoria
UWV Webcareteam.
miep79
Newbie
Newbie
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 aug 2015, 13:29

24 jan 2019, 14:56

Hoi,

Bedankt voor je snelle reactie!.
Hij heeft idd een Lau 80-100%
Dus als ik het goed begrijp, heeft de ex werkgever wel de verplichting om te helpen met reïntegratie zodat hij weer aan het werk zou kunnen?

Daar kunnen wij hen toe verplichten dus?
Het vervelende is dat de ex werkgever inmiddels al 5 keer bezwaar en beroep en rechtzaken aan het voeren is tegen alle besluiten, dus de arts zei al dat ze dat niet gingen doen tenzij er winst te behalen viel voor hen qua eigen risico bedragen!!

Dank voor de mogelijkheden die er zijn toe te zenden, we hebben geen idee wat er uit komt omdat het oordeel van de behandelaar van mijn partner zwaar meeweegt!!

Maar het kan toch niet zo zijn dat je na een heftige instorting , en afkeuring voor zijn eigen beroep nu zomaar beslist kan worden ga maar werken, terwijl hij er al 2jr uit is en echt reïntegratie nodig heeft?
Nemen ze Dit überhaupt mee in overweging bij een herbeoordeling?

Groeten miep
Gebruikersavatar
uwv_webcare
Hero Member
Hero Member
Berichten: 1404
Lid geworden op: 03 aug 2010, 15:16
Contacteer:

25 jan 2019, 14:01

Beste miep79,

Het klopt inderdaad dat de werkgever die eigenrisicodrager is verantwoordelijk blijft voor de re-integratie. Die draagt het risico voor een periode van maximaal 10 jaar en daar hoort ook de re-integratieverantwoordelijkheid bij.

Als de werkgever hier volgens jullie nog steeds niet aan voldoet kun je dus ook een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Hier lees je er meer over:
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/z ... genoordeel

De verzekeringsarts zal uiteraard alle relevante zaken meenemen voordat hij een oordeel vormt. Hier vind je meer informatie over het bezoek aan de verzekeringsarts:
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/z ... gezondheid

Veel sterkte toegewenst in de komende periode!

Met vriendelijke groet,

Harold
UWV Webcareteam.
Henk S
Newbie
Newbie
Berichten: 15
Lid geworden op: 22 apr 2014, 11:16

19 dec 2019, 13:52

De werkgever komt gewoon op voor zijn belangen. En jij en je partner mogen opkomen voor jouw/jullie belangen. Probeer de emoties thuis te laten ("kan toch niet, is heel ernstig, kwalijk" etc). Waarde-oordelen gaan je niet helpen. Feiten zijn leidend en accepteer dat iedereen zijn belangen nastreeft.

Je kunt een keer een advocaat met de specialisatie sociaal-verzekeringsrecht bezoeken. Die legt je in een uur uit waar je mee te maken hebt en die staat voor 100% achter jou en jouw belangen. Als je je volledige dossier op orde hebt en alle stukken op volgorde van datum van oud naar nieuw)in een ordner hebt, dan kun je je verhaal overzichtelijk presenteren en krijg je er zelf ook vat op.

Mr. J.P. Volk van Stadhouders Advocaten in Utrecht heeft mij destijds goed geholpen. Kostte me 225,- euro en gaf een hoop zekerheid. Heb er geen aandelen in of belangen bij.
Plaats reactie