Ziekenhuis filmt kinderen met koorts

Gebruikersavatar
Desie
Administrator
Administrator
Berichten: 4302
Lid geworden op: 17 dec 2007, 19:26

30 jan 2017, 12:20

Ziekenhuis filmt kinderen met koorts om ouders beter voor te lichten

Ouders moeten meer weten over koorts bij kinderen, vinden artsen van het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis. Daarom heeft het ziekenhuis kinderen met koorts gefilmd. De filmpjes komen op een speciale website. Daar kunnen ouders dan zien of hun kind ernstig ziek is.

Ouders brengen kinderen met koorts vaak naar de huisarts of een ziekenhuis. Het is één van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan de arts. Vaak is zo'n bezoek niet nodig en vallen de klachten mee, maar soms vragen ouders juist te laat om hulp.

Zichtbaar aan de buitenkant

Ouders beschikken dus nog niet altijd over de juiste kennis, concludeert het Rotterdamse ziekenhuis. Arts Rianne Oostenbrink legt uit: "Ouders letten vaak op dingen die aan de buitenkant heel erg zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld of een kind heel hard huilt of heel veel hoest."

Artsen kijken vaak naar andere symptomen. "Bijvoorbeeld: is een kind juist heel erg stil? Of heeft een kind erg moeite met ademen, waardoor hij of zij heel weinig geluid maakt?"

'Kom terug als het slecht gaat'

Artsen kunnen goed inschatten hoe ernstig het op dat moment is, maar het is lastig om te zeggen hoe het straks thuis zal gaan. Kinderen met koorts worden daarom vaak naar huis gestuurd met de boodschap: kom terug als de situatie verslechtert.

Maar wanneer is dat dan, en hoe kun je dat zien? Ouders hebben daar moeite mee, zegt Oostenbrink. Ze krijgen nu mondelinge voorlichting van de arts en een folder om thuis te lezen, maar het is moeilijk voor ouders om die informatie te interpreteren.

'Kijk, hier gaat het om'

Daarom heeft het ziekenhuis de laatste tijd, met toestemming van ouders, opnames gemaakt van kinderen met koorts. Die opnames zijn straks te zien op een nieuwe website. "Zo kun je ouders laten zien waar het om gaat. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: let erop of je kind benauwd wordt. Met de filmpjes kun je laten zien dat het er bijvoorbeeld om gaat hoe hard een kind aan het ademen is en hoeveel moeite het daarvoor moet doen."

Voordat de site gelanceerd wordt, gaat het ziekenhuis nog samen met ouders naar de filmpjes kijken om te zien of ze duidelijk genoeg zijn.

Bron:Rtlnieuws.nl
Plaats reactie