Author Topic: HEVAS patienten vereninging hemangiomen en AVM  (Read 18263 times)

Invisible

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2674
    • http://www.baberci.nl
HEVAS patienten vereninging hemangiomen en AVM
« on: October 29, 2010, 08:45:37 AM »

Hemangiomen - ook wel aardbeienvlekken genoemd - komen veel voor als kleine plekjes bij baby's, naar schatting bij wel 4 tot 10 procent van de baby's. Ze ontwikkelen zich meestal in de eerste weken na de geboorte. Verreweg de meeste hemangiomen geven geen problemen en trekken na een aantal jaren vanzelf weg. Hemangiomen zijn goedaardige bloedvattumoren en in ernstiger gevallen is de tumorgroei zodanig dat bijvoorbeeld ogen dicht kunnen gaan, of de luchtpijp kan worden dichtgedrukt door het hemangioom. Ook kunnen hemangiomen zo groot zijn dat ze ernstig misvormend zijn. In die gevallen is een behandeling noodzakelijk.  

Vasculaire malformaties zijn afwijkingen die kunnen ontstaan in bloedvaten of lymfevaten. Er zijn verschillende soorten vasculaire malformaties.. We noemen er hier een aantal. De meeste bekende vasculaire malformaties zijn de ooievaarsbeten die bij wel 50 procent van de baby's voorkomen op de oogleden, op het voorhoofd en de nek en die onschuldig van aard zijn.

Een andere bekende vasculaire malformatie is de wijnvlek. Wat zeldzamere vasculaire malformaties die steeds groter worden en qua uiterlijk op hemangiomen kunnen lijken, zijn veneuze malformaties (VM), arterioveneuze malformaties (AVM) of lymfatische malformaties (LM) die eveneens groter kunnen worden maar niet vanzelf verdwijnen. Deze laatste aandoeningen worden nogal eens met hemangiomen verward, omdat ze er erg op kunnen lijken.

meer informatie; Hevas Startpagina