Author Topic: Hoge bloeddruk zwangerschap leidt mogelijk tot ber  (Read 9437 times)

Desie

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4365
Hoge bloeddruk zwangerschap leidt mogelijk tot ber
« on: October 22, 2013, 06:15:47 PM »
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk hebben, lopen waarschijnlijk hun leven lang een hoger risico op een beroerte.

Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen met een zwangerschapsvergiftiging, wat een ernstig effect van zo'n hoge bloeddruk is.

Het risico op een beroerte kan oplopen tot wel 40 procent. Dat becijferen wetenschappers van de Universiteit van Calgary deze week op het Canadian Stroke Congress.

De onderzoekers deden een metastudie door negen eerdere studies naast elkaar te leggen. In elke studie werd steeds de relatie tussen een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en het risico op een beroerte in de toekomst onderzocht. Hierin werden 32 vrouwen gevolgd van 1 tot 32 jaar na hun zwangerschap.

Hoge bloeddruk is het meest voorkomende medische probleem dat bij zwangeren kan ontstaan. Bij 2 tot 3 procent leidt dit tot problemen. Zo zou een hoge bloeddruk kunnen leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de placenta of een vroeggeboorte.

Oorzaak

De oorzaak van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is vooralsnog niet duidelijk. Onderzoekers vermoeden dat sommige vrouwen genetisch voorbestemd zijn voor een hoge bloeddruk en dat zwangerschap dit tot uiting brengt.

Hoewel de bloeddruk van vrouwen tijdens de zwangerschap goed in de gaten wordt gehouden, zou er volgens de Canadezen ook beleid moeten komen om vrouwen na de zwangerschap preventief te screenen op een beroerte.

Bron: Nu.nl

kiwi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4824
Hoge bloeddruk zwangerschap leidt mogelijk tot ber
« Reply #1 on: October 22, 2013, 07:25:46 PM »
Oke, nog meer risico. Weet mede door die zwangerschap dat ik een verhoogde kans op trombose heb. Nu nog een groter risico op een beroerte.vktriest