Author Topic: Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese  (Read 170841 times)

Friezin

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« on: July 13, 2013, 11:30:00 AM »
Hallo Allemaal,

Had al , per ongeluk,  een tpoic gestart bij Hernia maar die heb ik nu afgesloten. Even in het kort (zover het lukt ) mijn verhaal

In 2010 begon ik voor het eerst echt rugklachten te krijgen en kreeg ik fysio. Eind 2010 / begin 2011 werden mijn klachten erger en werd ik doorverwezen naar een ortopeed.
Ik had een aangeboren rugafwijking en onderging in juni  2011 in een spondylodese van de L5/S1.

Na een toch wel zware revalidatieperiode van 1 jaar werd ik zonder beperkingen vrijgegeven door mijn arts. Ik deed ondertussen alles weer, was pijnvrij en sportte volop.
Ik trainde zelfs voor de halve marathon !!

Eind februari van dit jaar kreeg ik weer klachten die in een rap tempo verergerden en de HA vond het toch verstandig om contact op te nemen met de ortopeed.

Ik dacht zelf dat de schroeven misschien tegen de zenuw tikte en dat was eerst ook de gedachte van de artsen. Na eem ctscan bleek echter dat de zenuw van de L5 opnieuw
( iets wat eigenlijk nooit voorkomt :frown:) en de L4 nu ook bekneld was.

Nadat ik steeds meer pijn en zelfs een klapvoet kreeg word ik a.s. woensdag weer geopereed aan mijn rug. (zit ook al 6 weken thuis) Ze gaan de L5 weer vrijleggen, de L4, eventuele littekenweefsel verwijderen en alles goed bekijken. Na het weekend word ik dan weer ontslagen en de eerse 4 weken veel liggen af en toe een kleine wandeling en met mate zitten en vooral geen fysio tot de controle. Mijn ortopeed durft nu , in tegenstelling tot de vorige keer, geen belofte te doen dat ik helemaal geen beperkingen overhoud. Dat is iets waar ik maar niet aan probeer te denken maar wat mij toch ook wel nerveus maakt.

Ik begin nu toch wel lichtelijk nerveus te worden en ben bezig de laatste puntjes op de i te zetten voor mijn 2e rugoperatie. Verwachting is dat ik tussen de 3 en 6 maanden nodig heb voor de revalidatie. Mocht de klapvoet na de operatie niet over zijn / verbeteren dan wil mijn ortopeed dat ik nog net zoals na de spondylodese weer naar de revalidatiekliniek ga.

Bed en toiletophoger komen dinsdag en aangezien ik alleen ben heb ik via het WMO hulp in de huishouding geregeld aangezien ik de eerste 6 weken sowieso niets mag doen.

Gr.E

MHT

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1798
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #1 on: July 13, 2013, 12:09:44 PM »
Ik wens je heel veel sterkte en hoop van harte dat je nu pijnvrij wordt en dan voor altijd.
Je weet nu een beetje wat je kunt verwachten na zo'n operatie....maar het is en blijft een ingreep met nasleep. Hopelijk een opstap naar een toekomst waar ook die marathon weer in voorkomt.
Gr Miriam

Blotevoetenstamper

 • Guest
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #2 on: July 13, 2013, 12:12:13 PM »
Hoi Friezin,
Ik zal woensdag aan je denken, hoop dat de operatie goed verloopt en het jou het gewenste effect gaat geven. Hoe lang heb je de klapvoet? Volgens mijn neuroloog kan het zich herstellen, maar duurt soms tot wel 3 jaar toe.
Je hebt alles goed geregeld. Neem je rust en door het vele liggen en kleine korte wandelingen zal het goed san elkaar moeten vastgroeien. Ik hoofdman het daarna bergopwaarts gaat.
Heel veel succes voor woensdag.
Tineke

Friezin

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #3 on: July 13, 2013, 01:17:41 PM »
Miriam,

Ja ik weet nu een beetje wat ik kan verwachten lach3 En als het goed is is dit een minder zware ingreep dan de spondylodes. Ik merk dat ik nu al veel rustiger en meer alles over mij heen laat komen dan de vorige keer. Volg zelfs het advies op van een bed in de woonkamer. Vorige keer werd het aan mij overgelaten en heb ik het niet gedaan. Als ik in ieder geval maar geen / weinig beperkingen overhoud en als ik alleen maar 5 km maar hardlopen ben ik ook al te vreden. Alles beter dan niets.

Tineke,

Sinds mei heb ik last van de klapvoet, tenminste toen viel het op aangezien ik viel en een paar keer bijna . Heb dat gelukkig tot nu toe herhaling weten te voorkomen door tijdens het lopen naar mijn voet te kijken :biggrin:

In ieder geval bedankt en ik houd jullie op de hoogte. Ik hoop vanuit het ziekenhuis al maar weet van de vorige keer dat het internet erg slecht was. Merk wel dat ik toe aan de operatie ben als jullie snappen wat ik bedoel. Ik heb nog steeds veel pijn en wil daar natuurlijk vanaf. Ik wil verder en blijf nu hangen en heb meer pijn, nu ook rechts. Wel ben ik ook gewaarschuwd dat de pijn eerst erger zal zijn ...............

Moet mij woensdag 07:15 melden in het ziekenhuis ben dus als het goed is vroeg aan de buurt !

Fijn weekend !

Gr.E

rowie

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 619
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #4 on: July 13, 2013, 02:15:16 PM »
En ik kan me ook wel voorstellen dat je eraan toe bent! Je wilt op een gegeven moment van de pijn af en je groeit er naar toe.
Word je in het Martini geopereerd? (gezien je naam friezin)
Als het goed is werkt de wifi daar nu ook :wink:

Sterkte en een goed herstel!

Friezin

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #5 on: July 13, 2013, 04:03:18 PM »
Hallo Rowie,

Je conclusie dat ik in het Martinie ziekenhuis geopereerd zou worden was aangezien mijn naam op het forum een logisch. :biggrin:

Echter ik werk bij defensie en word geopereerd in het militair hospitaal door een specialist uit het UMC Utrecht (beide ziekenhuizen liggen aan elkaar vast en werken samen ) Twee jaar geleden is het op een en dezelfde wijze gebeurd. Ik woon wl in Friesland dus dit is niet echt naast de deur.Gelukkig heb ik ook daar familie en vrienden wonen dus krijg ik wel regelmatig bezoek. Lig er tenslotte ook 5 dgn dus dat is wel fijn. Vorige keer is het mij ook goed bevallen en dat het nu niet goed gaat ligt niet aan de desbetreffende arten.

Ik hoop dat de wifi in Utrecht het nu beter doet dan 2 jaar geleden dat was een drama. Wil ook mijn tablet meenemen dus ik hoop dat het allemaal lukt.

Gr.E

rowie

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 619
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #6 on: July 13, 2013, 04:33:38 PM »
Gelukkig dat je in Utrecht ook familie en vrienden hebt wonen.
Ik dacht idd aan het Martinie zh gezien jouw naam en omdat ik weet dat tot voor kort de wifi daar niet werkte. En met wifi is het toch wel wat aangenamer:biggrin:

Sterkte!!

hempie

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 740
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #7 on: July 13, 2013, 08:49:17 PM »
Hey Ellen ,

Echt balen dat je nu weer een laminectomie moet ondergaan !!
Mijn ervaring met een laminectomie was dat dit de minst pijnlijke operatie was van de 4 .... maar tuurlijk is het voor iedereen anders ...

Ik zal woensdag aan je denken meis ... we spreken elkaar vast nog via WF lach3

TOITOITOI !!!

Liefs Herma

Karin2013

 • Newbie
 • *
 • Posts: 15
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #8 on: July 15, 2013, 06:43:54 PM »
Succes woensdag en fingers crossed dat dit de laatste keer is!

MHT

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1798
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #9 on: July 15, 2013, 07:09:50 PM »
Mag ik vragen wat jouw erfelijke afwijking is?
Ook een stukje missen van een wervel?

Friezin

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
laatste loodjes
« Reply #10 on: July 15, 2013, 09:06:13 PM »
Miriam,
Ja mag je vragen hoor ,bij mij was ook het boogje  aan de werfel niet goed ontwikkeld waardoor de wervels konden verschuiven.

Merk dat ik , ondanks dat ik nu toch ook wel nerveus word , klaar vporn ( en mee ben :rofl:) Sinds de pijnblokkade die niets heeft uitgehaald is de pijn alleen maar erger geworden . Vandaag natuurlijk te veel gedaan dus weer lekker aan de oxynorm gezeten . Morgen vroeg komt het bed en de toiletophoger . Er komt nog iemand van mijn werk langs en ik moet nog even het WMO contacten over de hh
Ik het tijdig aangevraagd maar eerst was diegene die erover ging met vakantie , toen ziek en vandaag vrij pfffff . Ik heb wel telefonisch de toezegging dat het goed komt maar wil het zeker weten .

Dan morgenmiddag nog  de laatste dingen doen en  dan woensdag om 0530 vertrekken aangezien ik mij  om 0715 moet melden in het ziekenhuis . Als het goed is word ik dan in de ochtend geholpen en ben ik eind van de middag wel weer goed aanspreekbaar :biggrin:

Alvast bedankt voor het meeleven en als de wifi meewerkt hou ik jullie op hoogte . Zo nog  even mijn woonkamer een klein beetje verbouwen anders past het bed er niet in !

Gr E

Friezin

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
bijna zover
« Reply #11 on: July 16, 2013, 08:11:47 PM »
Zo ik ben er nu echt klaar voor :rolleyes:. Alles is geregeld en mijn hele woonkamer heeft een metamorfose ondergaan . Mijn katten zijn een beetje van slag alles staat anders hahah .Werd vanochtend gebeld door het WMO dat ik 5 uur hh krijg. In eerste instantie voor 6 weken en na 4 weken ff contact opnemen of ik het nog langer nodig heb. Vanmiddag belde de thuizorg om alles doorgenomen. Ze wilden nog even langs komen maar toen ze hoorde dat ik morgen al geopereerd werd hoefde het niet meer :smile:

Net al lekker de klysma genomen en nu nog zorgen dat ik mog genoeg drink want van 1200 mag ik niets meer. Gelukkig nog wel morgen om 0500 mijn pijnmedicatie ( want anders trek ik echt de autorit niet ) en dan vertrek om 0515. Ik moet mij om 0715 melden in het  ziekenhuis.

Nerveusiteit loopt iets op maar ik kijk er ook na uit als jullie begrijpen wat ik bedoel.

Gr.e

Blotevoetenstamper

 • Guest
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #12 on: July 16, 2013, 08:48:52 PM »
Heel veel succes Friezin, zal morgen aan je denken en enerzijds kijk je er naar uit, anderszijds is het toch ook weer een operatie en spannend. Ik ga ervanuit dat je alles nu goed hebt geregeld, geef het over en laat het morgen over je heenkomen.
Toi toi toi.
Tineke

hempie

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 740
Laminectomie/ kanaalstenose na spondylodese
« Reply #13 on: July 16, 2013, 09:15:13 PM »
Succes Ellen !!

Ik ga duimen voor je morgen !!

We spreken elkaar snel weer

Groetjes Herma

Friezin

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
operatie achter de rug
« Reply #14 on: July 18, 2013, 10:58:06 AM »
Hallo allemaal,

De operatie is geslaagd . Ze zijn 2 uur met mij bezig geweest. De l5 zat ontzettend klem en is nu echt goed vrijgelegd . De l4 is ruimer gemaakt daar zat ook littekenweefsel in de weg en dat is verwijderd . Ik had sowieso vrij veel littekenweefsel en ook dat hebben ze ook zoveel mogelijk weggehaald.

Helaas is er ook durak lekkage ontstaan tijdens de operatie . Dat is gelukkig toen meteen ontdekt en gehecht. Hierdoor moet ik echter wel 2 dagen plat liggen. Morgen weer controleren en kijken hoe het gaat als ik overeind kom.

Gisteren had ik weinig pijn en was iedereen verbaasd hoe enorm fit en helder ik was. Nu heb ik ff een terugslag met wat meer pijn maar ook dat is logisch .Het streven is om mij maandag te ontslaan , echter dan moet de duraklekkage wel al goed zijn . Dus finger crossed :wub:

Gr. E