Author Topic: Medicatie op vakantie  (Read 12785 times)

Desie

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4365
Medicatie op vakantie
« on: June 17, 2013, 10:34:49 AM »
Gebruikt u medicatie en gaat u op vakantie? vergeet dan niet het volgende:


Medicijnen meenemen op reis

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde slaapmiddelen en pijnstillers
Regel op tijd een medische verklaring, zodat je geen problemen krijgt bij de douane.

De Opiumwet bevat een lijst van soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben. Ook in veel medicijnen zitten stoffen die onder de Opiumwet vallen, zoals in sterke pijnstillers, rustgevende middelen, ADHD-medicatie en medicinale cannabis.

Medisch gebruik is toegestaan, maar als je zulke medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heb je een officiŽle verklaring van je arts nodig dat je ze op doktersvoorschrift gebruikt. Met zo’n verklaring toon je aan dat je de medicatie voor eigen gebruik meeneemt.

De meest voorkomende opiumwetmiddelen zijn:

Methylfenidaat Ritalin, Concerta, Medikinet Morfine Kapanol, Oramorph Oxycodon Oxycontin, Oxynorm Methadon Symoron, Pindadone Temazepam Normisom Oxazepam Seresta

Twijfel je, vraag dan bij de huisarts of apotheek na of de medicijnen die jij of je kinderen gebruiken onder de Opiumwet vallen.

Medische verklaringen

Ga je op reis en wil je medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen?
Dan heb je een officiŽle verklaring nodig van je arts die vervolgens gelegaliseerd wordt door Farmatec, de instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen.

Er zijn twee verschillende verklaringen: een Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied en een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. De verwerkingstijd van de formulieren is circa vier weken, dus vraag op tijd een van deze verklaringen aan.

Schengenlanden

Tot het Schengengebied behoren BelgiŽ, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, ItaliŽ, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, SloveniŽ, Slowakije, Spanje, TsjechiŽ, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Ga je naar een van deze landen en neem je medicatie mee die onder de Opiumwet valt, dan heb je een Schengenverklaring nodig.

Download het formulier op http://www.farmatec.nl, vul onderdeel B zelf in en laat de onderdelen A en C door je arts invullen. Per verklaring mag je ťťn geneesmiddel noteren en maximaal vier landen bezoeken. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier per post naar Farmatec. Daar controleren ze het formulier en wordt het gewaarmerkt, gelegaliseerd en vervolgens naar je teruggestuurd.

Houd rekening met een verwerkingstijd van vier weken.
De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt je reis langer dan moet je meerdere verklaringen aanvragen.

Overige landen

Ga je naar een land dat niet tot het Schengengebied behoort?
Dan heb je een medische verklaring nodig van je arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. In de brief moeten de gegevens van de arts, de gegevens van de patiŽnt, het voorgeschreven middel en een handtekening van de voorschrijvend arts staan. Vervolgens stuur je deze verklaring naar Farmatec. Daar controleren ze de brief en wordt deze gewaarmerkt, gelegaliseerd en vervolgens naar je teruggestuurd.

Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, heb je bovendien een stempel nodig van de Centrale Balie van het Paleis van Justitie ůf legalisatie door het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor sommige landen zijn aanvullende documenten nodig.

Voor Turkije, Aruba en CuraÁao geldt een afwijkende procedure. Een Engelstalige medische verklaring is ťťn jaar geldig als je medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.

Op de website van Farmatec kun je per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen.

Andere medicijnen meenemen

Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, mag je gewoon meenemen op reis.
Neem ze mee in de originele verpakkingen waar de sticker van de apotheek met je naam en de dosering nog op zit.

Het is handig om bij je huisarts of apotheek een medicijnenpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort genoemd) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn.

Mocht je medicatie kwijtraken, dan kan een arts je de juiste vervanging voorschrijven. Zo’n medicijnenpaspoort is handig, maar geen officieel reisdocument.
Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiŽle verklaring nodig.

Bewaar medicijnen in je handbagage als je met het vliegtuig reist, want in het ruim kan het erg koud worden en kunnen medicijnen onbruikbaar raken. Bovendien heb je ze dan altijd bij de hand, ook als je koffer zoek raakt.

Bron: Gezondheidsnet.nl