Author Topic: Details over programma 30 april Amsterdam bekend  (Read 14151 times)

Desie

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4365
Details over programma 30 april Amsterdam bekend
« on: April 11, 2013, 07:15:11 PM »
Niet alle festiviteiten op 30 april gratis

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft vandaag meer bekendgemaakt over de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april. Hij sprak over veiligheid, de kosten en allerlei details over festiviteiten in de stad. Maar de 150.000 oranje ballonnen zijn het gesprek van de dag.
Na de koningsvaart worden er 150.000 oranje ballonnen opgelaten. In de Amsterdamse gemeenteraad was hier al protest tegen, want zoveel ballonnen oplaten is slecht voor het milieu en misschien ook gevaarlijk voor het luchtverkeer.

Volgens de burgemeester zijn de ballonnen volledig afbreekbaar. Maar ook dat duurt vaak nog tot 2 jaar. Volgens milieuorganisaties kunnen ballonresten alsnog terecht komen in magen van dieren met alle mogelijke gevolgen van dien.

Niet alles gratis

Niet alle festiviteiten in Amsterdam zijn gratis, werd vandaag ook bekend. Hoewel de burgemeester een open feest voor iedereen wilde, is de grote, muzikale afsluiting op de kop van het Java-eiland bijvoorbeeld niet vrij toegankelijk. Er zijn 15.000 kaartjes beschikbaar voor dit feest met Armin van Buuren en het Concertgebouw Orkest. Door 10 euro te vragen, wil de gemeente zorgen dat het niet te druk wordt. En ook willen ze met dit geld een deel van de kosten dekken. In de rest van het gebied rond het IJ kan je wel gratis terecht.

Ook op het Oranjeplein - beter bekend als het Museumplein - zijn niet alle plaatsen gratis. Deze locatie moet overdag de plek worden voor kinderen en gezinnen. Vanaf 11.00 uur is hier een groot kinderbal met artiesten en voorstellingen. En later is hier nog 'a tribute to the Queen' en een koningsbal met drie André’s; namelijk André Rieu, André van Duin en Martijn Fischer als André Hazes. Kaarten voor de tribune kosten hier ook tien euro. Andere plaatsen zijn wel gratis.

Vrijmarkten gaan gewoon door

Van het grote dancefeest in het AZ-stadion in Alkmaar van SLAM!FM was de kaartverkoop al gestart. Sterker nog, het feest is al uitverkocht. In Amsterdam zijn er nog 7 feesten waar dance-liefhebbers terecht kunnen, zoals festivals in het Oosterpark, op Strand West, het Olympisch Stadion en de RAI. Daarnaast zijn er nog 463 vergunningen verleend voor kleine evenementen in de binnenstad van Amsterdam. En ook de vertrouwde vrijmarkten in de stad gaan gewoon door.

Om de hele dag veilig te laten verlopen, worden er 10.000 agenten ingezet. Zij werken volgens een GRIP 4 crisisstructuur. Dit is de hoogste alarmfase die ook gebruikt wordt bij (dreigende) rampen. De komende weken worden alle betrokken voorbereid en getraind op deze dag. Zo komen er strenge maatregelen rond de hotels waar gasten overnachten, alle genodigden worden gescreend in de Passengers Terminal Amsterdam en rond de Nieuwe Kerk moeten omwonenden hun huizen verlaten.

Naast de veiligheid van leden van het koninklijk huis en hun gasten zijn er ook nog de 'massieve publieksstromen' zoals de gemeente Amsterdam de bezoekers noemt. Extra maatregelen zoals lichtkranten wijzen de weg, voetgangersbruggen en speciaal door defensie gebouwde loopbruggen richting de Jordaan en het Java eiland moet het logistiek veilig laten verlopen. En voor de vaartocht van het koninklijk paar en hun dochters over het IJ wordt de scheepvaart de hele dag gestremd (beroepsvaart pas vanaf 13.00 uur). De ponten vanaf Amsterdam-Noord blijven wel zo lang mogelijk doorvaren.

Belangrijke punten uit het programma:
10.00u: Abdicatie HM, Koninklijk Paleis
10.30u: Balkonscène
11.00u: Kinderbal, Museumplein
12.00u: Start SLAM/FM feest, Alkmaar
13.30u: Verenigde vergadering, Nieuwe Kerk
14.00u: Inhuldiging, nieuwe Kerk
16.00u: Tribute to the Queen, Museumplein
19.30u: Koningslied, Ahoy Rotterdam
19.54u: Sportprogramma Oeverpark, oa met Epke Zonderland
20.41u: Optreden Concertgebouw Orkest met Armin van Bueren
21.05u: Saluut van Boten, oplaten Ballonnen, Muziekgebouw aan 't IJ
21.30u: Koningsbal, Museumplein


Bron: Rtl nieuws.nl
[/URL]