Author Topic: Nu zorgpremies vergelijken voor 2012  (Read 17402 times)

Desie

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4365
Nu zorgpremies vergelijken voor 2012
« on: October 08, 2011, 12:16:46 PM »
Meer dan ooit is het voor consumenten van belang de premies van zorgverzekeraars goed met elkaar te vergelijken en een overstap naar een andere, goedkopere, verzekering te overwegen.

Van de stijgende zorgkosten is de verzekering het enige dat mensen zelf kunnen kiezen. De overige kostenverzwaringen, zoals een hoger eigen risico, minder zorgtoeslag en minder vergoedingen in het basispakket, worden door de overheid opgelegd.

Mensen betalen in 2012 jaarlijks ? 900 meer aan zorgkosten dan in 2006, toen het huidige zorgstelsel werd ingevoerd
U kunt honderden euro's besparen op uw zorgverzekering in 2012.
 
Ter illustratie: vorig jaar was het verschil tussen de duurste en de goedkoopste zorgverzekeraar ? 240 per persoon voor dezelfde verzekering, becijferde de Consumentenbond. Zorgverzekeraar DSW uit Schiedam heeft als eerste de premie van 2012 bekendgemaakt: ? 102,50 per persoon per maand. Dit betekent een jaarlijkse stijging van ? 36. De andere verzekeraars komen naar verwachting met vergelijkbare premieverhogingen.

Eigen risico

Bovenop die premieverhoging komt ook nog ? 50 per persoon per jaar meer eigen risico. In 2012 moet de zorgverzekerde ? 220 van de zorgkosten zelf betalen. Daarnaast wordt de basisverzekering verder versoberd. Zo worden medicijnen als maagzuurremmers niet meer vergoed, evenals behandelingen om te stoppen met roken en dieetadviezen. Voor behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg en de fysiotherapie geldt een hogere eigen bijdrage of worden minder behandelingen vergoed.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag gaat omlaag. Gezinnen met een modaal inkomen krijgen ? 60 per jaar minder, modale alleenstaanden leveren ? 100 toeslag in. Gezinnen met een minimuminkomen krijgen ? 100 per jaar minder, alleenstaande minimumloners ? 40.

Chronische zieken en gehandicapten

Bij elkaar betekent dit een flinke toename van de zorgkosten voor elke consument. Voor chronisch zieken en gehandicapten komt daar nog wat bij. Bijvoorbeeld de vergoedingen op basis van de wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) die alleen nog worden uitgekeerd tot een bepaalde inkomensgrens. Budgetinstituut Nibud heeft becijferd, dat 65-minners met een inkomen boven ? 31.200 daardoor ? 42 per maand inleveren.

Toename zorgkosten

De gemiddelde Nederlander is volgend jaar 45% meer kwijt aan zorgkosten dan in 2006, toen het huidige zorgstelsel werd ingevoerd, aldus vergelijkingssite Independer.nl. Voor een gezin, twee volwassenen en twee kinderen, betekent dit een kostenstijging in die zes jaar van ? 900 per jaar.

Te positief

Met de raming dat de zorgpremie volgend jaar ? 11 zou stijgen naar ? 1222 per jaar, is het kabinet te positief geweest. Bij DSW kost de basisverzekering in 2012 op jaarbasis ? 1230. Volgens Independer.nl was een gezin van twee volwassenen en twee kinderen in 2006 jaarlijks ? 1938 kwijt aan zorgkosten, in 2012 is dit ? 2811.

Volgens deskundigen zullen Nederlanders op den duur 18% van hun inkomen kwijt zijn aan zorgkosten. De premiestijgingen zullen de komende jaren naar verwachting zo?n 4% tot 5% bedragen.

Wat u zelf aan de zorgkosten kunt doen, is de premies van de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken . En dan niet alleen de premie van de verplichte basisverzekering, maar ook van de aanvullende verzekeringen die u eventueel hebt afgesloten of noodzakelijkerwijs moet gaan afsluiten omdat in het basispakket wordt geschrapt. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden.

Van uw zorgverzekeraar ontvangt u voor 19 november het aanbod van uw zorgverzekering 2012.

Zodra u weet wat u dan voor uw huidige verzekering moet betalen, kunt u kijken wat hetzelfde pakket kost bij een andere verzekeraar. Volgens de Consumentenbond kon men vorig jaar ? 240 per persoon aan premie besparen, het verschil tussen de duurste en de goedkoopste zorgverzekeraar.

Overstappen

Vorig jaar stapte 5,5% over. Vergelijker Verzekeringssite.nl verwacht dit jaar zo?n 8% overstappers..

Tot 1 januari 2012 kunt u de huidige zorgverzekering opzeggen.
Tot 1 februari 2012 kunt u zich bij een nieuwe zorgverzekeraar aanmelden.
Zeg uw oude verzekering pas op als u door uw nieuwe verzekeraar bent geaccepteerd.

Bron: Telegraaf.nl