Author Topic: Orthorexia Nervosa  (Read 20575 times)

Lenaaa

  • Newbie
  • *
  • Posts: 47
    • http://www.overbed.nl
Orthorexia Nervosa
« on: January 31, 2007, 06:18:35 PM »
Orthorexia Nervosa

Een nieuwe eetstoornisontwikkeling passend in onze huidige maatschappij, wel een naam die we serieus mee moeten nemen in de rubriek eetstoornissen.

De naam Orthorexia Nervosa komt vanuit Amerika en is ge?ntroduceerd in 2001 door Dr. Steven Bratman. Dr. Steven Bratman, een natuurgeneeskundige arts, acupuncturist en een voormalige ?orthorexiapati?nt? schreef onlangs een boek over Health Food Junkies ?Een pathologische fixatie op gezond eten?.

Mensen die lijden aan orthorexia zijn 24 uur bezig met verantwoord en te gezond voedsel. Zij weigeren, in hun ogen, ?ongezond voedsel?. Het verraderlijke van deze aandoening is dat het er langzaam insluipt. Vaak worden eerst vlees, vis, graan en zuivel uit het dieet verbannen. Zij hebben voornemens om meer groente te eten en veel fruit wordt er ook genuttigd. Koken van groente betekent vitamineverlies dus vanaf die tijd eten de mensen alleen nog maar meer bergen rauwe groente, ook al beginnen hun darmen te protesteren. Vetten zijn slecht, dus eten ze ook geen boter op hen brood, waardoor vitamine A-D tekort ontstaat.
Het gaat bij orthorexia dan ook niet zozeer om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit ervan. Aan de kwaliteit van het eten wordt de kwaliteit van het leven afgemeten. Over het algemeen eten mensen dan ook die lijden aan orthorexia veel te eenzijdig.

Bron:
http://www.eetstoornis.info
« Last Edit: January 31, 2007, 06:35:40 PM by Lenaaa »
Het beste gewicht, is evenwicht.

Het werkwoord \'leven\' is het meervoud van \'lef\'

s.hazenberg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
informatie
« Reply #1 on: December 21, 2010, 10:39:02 AM »
verwijderd,betreft hier een oproep ivm artikel schrijven.
dit is niet in overleg met het beheer van lotgenotenforum.nl
oproepjes kunnen ingestuurd worden via het contact formulier op de hoofdpagina.

Cindy
beheer lotgenotenforum.nl
« Last Edit: December 21, 2010, 11:14:48 AM by Invisible »